Херсонці шанують пам’ять видатного земляка

Днями у літературному відділі Херсонського обласного краєзнавчого музею відбувся вечір пам'яті, присвячений нашому земляку,видатному українському поету та прозаїку, перекладачу, Заслуженому діячу мистецтв України Миколі Івановичу Братану.

Завідуюча літературним відділом Галина Мартинова розповіла присутнім про основні періоди життя письменника. Її виступ супроводжувався показом дитячих, шкільних, юнацьких та армійських фотокарток, книг, рукописів, а також меморіальних речей митця.

За допомогою фільму журналістки Оксани Яворської, гості заходу змогли побачити та почути розповідь самого Миколи Братана про себе, а також послухати вірші у авторському виконанні. Вдова письменника Раїса Василівна прочитала адресовані їй ранні ліричні вірші-присвяти, які промінилися ніжними юнацькими почуттями. Вони були надруковані у збірці інтимної лірики «Не цілована і юна», яка вийшла вже після смерті поета.

У заході взяв участь і виступив голова Херсонської організації Національної спілки письменників України Василь Загороднюк. Своїми спогадами про співпрацю з Миколою Братаном поділилися Заслужений діяч мистецтв України, поет Валерій Кулик та Заслужений журналіст України Юрій Анісімов, які спілкувалися з ним понад сорока років. Цікавими були виступи начальника відділу культури Голопристанської райдержадміністрації Олега Олексюка, та сина поета Віктора. Останній розповів присутнім про заснування у місті обласної літературної премії імені Миколи Братана. Переможці цього конкурсу, які були на вечорі, прочитали свої вірші.

Микола Іванович Братан - Лауреат республіканської премії А.Малишка, автор великої кількості книг віршів, художньої прози, драматичних творів, експромтів та пісень. Далеко за межами Херсонщини відомі його поетичні збірки «Смаглява Таврія» (1961). «Луни»(1964), «Свято на Перекопі» (1970), «Правда хліба» (1973), «У дорозі до вас» (1974), «Я – Сиваш» (1978)», «Добрина» (1984), «П'ята група крові» (1984) «Весняне право» (2004), «Семенівське шосе» (2007), романи «Бережина» (1985), «Далі буде» (2006), нариси про Олеся Гончара «Сила любові» (1993), сотні пісень, численні експромти, вірші для дітей та багато іншого. 1 січня цього року йому виповнилося б 80 років.

Юрій ПАВЛОВ

Фото Наталлі Очеретної

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон