Громадські слухання — прозорий шлях для розвитку громади

Щорічно у грудні в Скадовській міській раді відбуваються громадські слухання з обговорення міських програм та бюджету на майбутній рік.

Нинішній грудень не став виключенням. Вчора перший заступник міського голови О.Сокольчук провів слухання з питань "Про пропозиції до проекту програми соціально — економічного та культурного розвитку міста Скадовська, цільових програм на 2015 рік» та «Про пропозиції до проекту бюджету міста Скадовська на 2015 рік».

Перелік програм було оприлюднено на міському сайті на початку листопада. Нині було оголошено складові програм та пропозиції, що надійшли за даний період. Наразі на слуханнях не розглядалася дохідна частина бюджету, її формування буде визначено на державному рівні у світлі реформ муніципальної сфери.

Взагалі у Скадовську щорічно закладаються кошти на благоустрій міста — ремонти доріг, тротуарів, освітлення вулиць, встановлення нових вікон у дошкільних закладах з метою економії тепла, чимало необхідних складових по забезпеченню життєдіяльності міста. Планується надання трансфертів комунальним підприємствам ЖКГ для виконання робіт, що не входять до складових їхніх тарифів (обрізка сухих дерев, ліквідація стихійних сміттєзвалищ, придбання обладнання для міських комунікацій та ін.)

Є у програмах і нові статті. Місто-курорт потребує мережі інформування, пропонується монтаж мережі для інформаційного віщання на міській набережній та у мікрорайонах міста. Закладено кошти для ремонту міського кінотеатру, який давно потребує капремонту. Серед програм є й допомога районному бюджету для розвитку шкільних музеїв, оновлення їх експозицій у сучасному руслі.

Серед доповнень є нагальна стаття по ремонту укриттів, наразі 7 приміщень комісійно визначено пригодними для даних цілей. Заплановано їх паспортизація, облаштування освітлення та необхідних складових для перебування людей. Надійшли заяви по розширенню мережі каналізування у місті на умовах співфінансування.

Під час обговорень виникали питання та пропозиції. Куріков В.Л. цікавився пріоритетом у ремонті вулиць. Їх визначає наявна довгострокова програма, що затверджена міською радою. Депутат Кабакова Г.І. нагадала, що не визначено звідки дратимуться кошти на виконання програм, внесла пропозиції дотримуватись стратегії розвитку міста, переглянути ставки орендної плати та облаштувати стоянки під таксі та надавати їх в оренду.

Пономаренко В.В. запропонувала облаштовувати багатоквартирні будинки пандусами, відремонтувати спортивний майданчик мікрорайону "Кристал". Голова будинкового комітету "Бригантина" Щербина Л.М. внесла пропозицію відремонтувати дах їхньої дев'ятиетажки, подякувавши за запуск ліфту у будинку та благоустрій подвір'я.

Жителі багатоповерхівки по Шмідта, 135, також вболівали за стан даху та неналежний тиск газу у мережі. Депутат Керекелиця А.І. запропонував окремо виділити програму по благоустрою соціальних об'єктів міста. Продовжувати виконання заходів з підтоплення та облаштування обвідного каналу у місті, зосередитись на екології моря. Голова квартального комітету "Злагода" Шелякін В.Г. звернув увагу на трубу, що відводить воду від очисних споруд.

Його пропозицію прокоментував Сокольчук О.М., нині значно підвищено якість очищених стоків, завдяки реконструкції на очисних, останні показники у стабільно доброму стані. Бут В.О. зауважив, що програма підтримки інвалідів у місті недостатньо освоюється, запропонував змінити критерії. Куріков В.Л. говорив про необхідність придбання екіпіровки роті охорони міста.

Секретар міської ради Бутенко О.І. зауважила, що за межами міста є землі, які можна надавати у оренду. Ринок "Еверест" не сплачує за оренду землі, що мало стати доходом громади. Вирівняти у правах користування бюджетними коштами жителів багатоповерхівок та приватного сектору. До програми патріотичного виховання включити підтримку навчання сандружин, патріотичних конкурсів та змагань.

Депутат Синяк Я.М. запропонував доповнити перелік облаштування пішохідних переходів. Яковлєв О.Ю., член виконкому, перелік матеріалів і робіт, що потрібні громаді, висвітлювати на міському сайті. Васильєв О.П. депутат міської ради вніс пропозиції на перехресті вулиць Комсомольська і Радянська розширити дорожнє покриття та облаштувати рух по колу, що значно знизить аварійну небезпечність та збереже життя учасникам дорожнього руху, а також по власному округу облаштувати дорожнє покриття та освітлення.

Загальним рішенням, слухання визнано як такі, що відбулися, пропозиції та доповнення надалі розглядатимуться на депутатських комісіях.

Наталя ТАНГЕЛ
Скадовськ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон