Як захистити пісок та захиститися самим?

Відповіді на ці запитання шукали можновладці під час чергового засідання колегії Херсонської обласної державної адміністрації.

На порядку денному в чиновників було три питання: виконання Програми економічного, соціального та культурного розвитку області, приведення до належного стану захисних споруд та запобігання незаконному видобутку піску на території Херсонщини.

Якщо з виконанням Програми в області майже все добре, то стосовно інших двох питань, цього сказати не можна.

Зараз на всю область є лише 25 захисних споруд від загальної чисельності проінвентаризованих (183), у яких можна перечекати надзвичайну ситуацію. Вони повністю готові до експлуатації та знаходяться в належному стані. Ще 86 об'єктів обмежено готові до НС.

-Більшість приміщень зараз не можна використовувати, однак робота по приведенню їх у нормальний стан проводиться, - повідомив під час колегії перший заступник начальника ГУ ДСНСУ в Херсонській області Олександр Рудницький. – Ми дуже вдячні волонтерам, котрі допомагають нам. Дещо призупиняє роботу обласне БТІ, найдовше ми завжди чекаємо на паспорт захисної споруди під час проведення інвентаризації.

На жаль, пояснень від представників обласного бюро інвентаризації присутні так і не отримали. Виконуючий обов'язки начальника цієї установи на засідання колегії не завітав, як і його заступники.

Очільник області Андрій Путілов прокоментував це так:

-Від БТІ ми нікого не почуємо, адже під час останньої зустрічі я звільнив начальника обласного бюро, на його місце поки що нікого не призначено. Я не думав, що із захисними спорудами у нас все настільки погано.

В результаті члени колегії не проголосували за питання щодо захисних споруд. Тому робота по їх очищенню та приведенню до ладу всіх подібних приміщень проводитиметься далі.

Ще однією одвічною проблемою нашої області чиновники визнали незаконний видобуток піску. Мабуть, не було жодного покоління представників влади, які б не звертали увагу громадськості на цю тему. Нині над питанням працюють представники територіального управління Держгірпромнагляду, екологічної інспекції та, звісно ж, правоохоронні органи.

Зокрема, міліціонери вже направили до суду кілька кримінальних справ, які стосуються незаконного видобутку піску. Маємо надію, що цього разу дії влади принесуть користь, корисні копалини залишаться в Херсоні та області, а звичайні херсонці перестануть нарешті спостерігати за вантажівками, які вивозять пісок за межі нашого краю.

Олена ДОНЧА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон