Як вплинула криза в Україні на промислове виробництво Херсонщини?

У минулу п'ятницю відбулася сесія Херсонської облради, під час якої було затверджено питання, щодо виконання Стратегії економічного та соціального розвитку Херсонської області до 2015 року за підсумками першого півріччя 2014 року.

Отож, за підсумками 1-го півріччя 2014 року Херсонщиною досягнуто ряду позитивних соціально-економічних результатів за відповідними пріоритетними напрямами.

Згідно інформації, яка міститься у аналітичній записці, щодо реалізації Стратегії, індекс промислового виробництва по Херсонській області склав 92,6 %, при цьому обсяг реалізованої промислової продукції склав 5742,9 млн. гривень, що на 489,5 млн. гривень більше показника відповідного періоду минулого року.

Покращено і показники виробництва хімічних речовин і хімічної продукції на 22,8 %, харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів на 14,6 %.

Разом з тим, знижено обсяги текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів на 76 %, виробництва виробів із деревини, паперу та поліграфічної діяльності на 10,8 %, виробництва гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції на 27,6 %, металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів на 7 %, виробництва продукції машинобудування на 31,8 %, постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря на 15,6 %.

Основною причиною зниження показника промислового виробництва та рейтингу Херсонської області серед регіонів України стала суспільно-політична ситуація в країні.

Особливо впливають на стан промислового виробництва події на сході країни, які призвели до різкого зменшення обсягів замовлень на підприємствах області.

Крім цього, через погіршення стосунків із Російською Федерацією, різко знизився обсяг замовлень на продукцію машинобудування. У загальній структурі обсягу реалізації продукції машинобудування обсяг експорту складає близько 65 %, з яких половину складає експорт до Росії.

Іноземні замовники через події сусідній АР Крим стримуються від укладання нових контрактів та оплати виконаних робіт по вже укладеним договорам. А російські партнери відмовляються від взятих на себе зобов'язань по оплаті за виготовлену продукцію через побоювання неотримання продукції.

Так, на Херсонському державному заводі суднового обладнання та суднової арматури виготовлена партія обладнання для російської компанії на суму майже 300 тисяч гривень. Але через згадані події, її керівництво відмовляється здійснювати оплату через невпевненість, що товар зможе перетнути кордон.

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон