Херсонщина: Усю землю порозбирали бомжі?

Значні кошти продовжують втрачати бюджети сільських громад Херсонської області, а також самі селяни від непрацездатності органів державної виконавчої служби на місцях.У деяких випадках втрати громад сягають сотень тисяч гривень.

Для таких небагатих сільрад, як, приміром, Раківська, що у Бериславському районі, це астрономічні суми. «Через невиплачену орендну плату деякими землекористувачами ми недоотримуємо значні суми, — говорить голова сільради Сергій Сезоненко. — Наприклад, по ТОВ «Урожайне», зареєстрованому у Дніпропетровській області, давно виграні всі суди, але 126 тисяч гривень боргу вибити з них так і не вдається. І перспектив його погашення нема.

Є також у нас один орендар із Нової Каховки на прізвище Куцевол. Суди з ним усі виграні, але виконавча служба повідомляє: ніякого майна у цього боржника немає, тож компенсувати нічим. Аналогічна історія з орендарем Цибіною з Херсона, по якій зависло у повітрі 12 тис. грн. Чому у нас не працюють державні виконавці? І що, виходить, нашу землю беруть в оренду бомжі»?

За словами сільського голови, деякі орендарі таки розраховуються, але за сміховинно низькими ставками. «Маємо, приміром, 162 гектари земель державної власності, за яку орендар сплачує за ставкою 1% від нормативно-грошової її оцінки. Є 136 пайщиків, які отримують орендну плату лише 700 гривень на рік за пай. Хто повірить у те, що в наш час є такі смішні орендні ставки? Проте за документами — все в нормі, тож вони сплачують податки, виходячи саме з такого розміру. А як же нам наповнювати свій бюджет? Як виживати громаді?» — запитує Сергій Сезоненко.

Чітких відповідей на ці питання, на жаль, представники районної влади теж не знають. «З нашого боку зроблено все належне, щоб місцевим радам були виплачені борги по податках. Але якщо рішення судів не виконуються, і не виконуються роками, то це вже питання до інших органів», — зазначила начальник Бериславського відділення Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекції Світлана Лужецька.

«Нами зроблено детальний аналіз по всіх підприємствах, які орендують землю у районі, щодо деяких із них передані матеріали до районної прокуратури, — додав начальник відділу Держкомземагенства у Бериславському районі Петро Присяжнюк. — Стосовно перегляду розмірів орендної плати ведеться робота, є вже навіть рішення судів. Але якби ж вони ще виконувалися».

Якщо ж брати районний бюджет, то, за інформацією першого заступника голови РДА Любові Махник, незважаючи на вкрай важку ситуацію в Україні, він виконується. З початку року до загального фонду бюджету Бериславського району надійшло 22,33 млн. грн. податків і зборів, що становить 119,9% до планових показників. Понад план отримано 3,7 млн. грн.

Олег БАТУРІН
«Новый день»№45(5144) 06.11.2014

Фото Дмитро Кулаков

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон