Що чекає на абітурієнтів Херсонщини в 2015 році?

Саме таке питання обговорювали вчора, 5 листопада, у місті Херсоні під час прес-конференції.

Директор Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти Максим Кирпенко в ході прес-конференції зупинився на пунктах нововведень, які були започатковані цього року Міністерством освіти і науки України. Нововведення 2014 року вмістилися у чотирьох законодавчих актах, які вийшли протягом жовтня місяця.

Пункт перший. За словами Максима Кирпенко, у цьому році зі списку предметів, які раніше можна було здавати на ЗНО виключили Всесвітню історію та Світову літературу. Дані два предмети були виключені з переліку тому, що обирав ці предмети досить малий відсоток абітурієнтів, окрім цього невелика кількість вищих навчальних закладів ставили ці предмети, як профільні.

Пункт другий. Директор Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти повідомив, що в цьому році було прийнято рішення відмовитись від сертифікатів про здачу ЗНО, які були отримані попередніми роками. Тобто, попередні роки, абітурієнти могли використовувати свої сертифікати на вибір, якщо здавали ЗНО декілька років. У цьому році з'явилася норма – один сертифікат діє лише протягом одного року.

Пункт третій. Максим Кирпенко зауважив, що в цьому році державна підсумкова атестація (ДПА) буде поєднуватися із ЗНО. В нормативних актах це вказано таким чином: проведення ДПА за формою ЗНО. На даний момент Українським центром оцінювання якості освіти формується перелік дат, коли така процедура буде відбуватися. ЗНО відбувається з української мови та літератури, ДПА – лише з української мови.

Пункт четвертий. На конференції повідомили, що тепер абітурієнтів чекає система – здав не здав. У цьому році Український центр кардинально переглянув систему так званого, прохідного балу. За всю історію ЗНО існували порогові 124 бали. Якщо абітурієнт набирав 124 бали і більше, це означало, що він мав право брати сертифікат з цими балами та нести його в приймальну комісію, щоб стати студентом ВНЗ. Цього року, через практику попередніх років переглянули принцип нарахування цих балів. Представники Українського центру оцінювання якості освіти визначили певний механізм, яким чином буде встановлюватися прохідний бар'єр: Український центр буде створювати раду експертів та залучати її для встановлення прохідного бар'єру на кожен предмет, кожного окремого року. Це означає, що прохідний бар'єр з кожного предмету, кожного року буде різний, в залежності від показників абітурієнтів.

Цікаві нововведення, чи не так? Особливо останній, четвертий пункт. Як ці нововведення вплинуть на вступну кампанію 2015 року на Херсонщині прокоментувала проректор з питань зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Світлана Одайник: «Заздалегідь я це не прораховувала, адже є люди, які спеціально займаються цим питанням: це секретарі, голови приймальних комісій. Але, з цими людьми, я мала першу зустріч де всі ці нововведення були обговорені. Ці люди повернуться до своїх колективів і вже на другій зустрічі ми, мабуть, будемо мати якісь показники, бо дійсно дані нововведення потрібно обговорювати, і не один раз», - зауважила Світлана Одайник.

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон