Чи є херсонці активними виборцями?

Вчора, 26 жовтня, в Україні відбулися позачергові вибори до Верховної Ради України. Як Херсонщина проявила себе на цих виборах? Наскільки мешканці області були активними у процесі голосування?Відповідь тут

Позачергові парламентські вибори 2014 року

У порівнянні із плановими виборам, які відбувалися 28 жовтня 2012 року, явка виборців цього року, у порівнянні із жовтнем 2012 року, була нижчою на 9,54%. Два роки тому участь у виборах взяли 50,90%, від тих, хто був внесений у списки для голосування.

Планові парламентські вибори 2012 року

Як бачимо, два роки тому більш активними були сільські райони області.

Якщо ж подивитися на результати явки виборців під час проведення позачергових Президентських виборів, які відбувалися у травні цього року, то тоді явка була такою (таблиця № 3).

Позачергові Президентські вибори 2014 року

Порівнювати напряму явку у розрізі районів не зовсім коректно, адже на Президентських виборах у нас було на один територіальний округ більше, але якщо говорити у розрізі всього регіону (т.т всієї області), то ми можемо констатувати, що у травні явка була найвищою за останні 2 роки.

Якщо ж порівнювати активність електорального поля у розрізі всіх виборів, які відбувалися в Україні за останні 2 роки, то картинка буде такою:

Планові вибори до Верховної Ради України, у жовтні 2012 року – 50,90%
Позачергові вибори Президента України, у травні 2014 року – 51,21%
Позачергові вибори до Верховної Ради України, у жовтні 2014 року – 41,36%.

У порівнянні із плановими виборами виборців стало на 9,54% менше, а у порівнянні із позачерговими Президентськими, ще менше – 9,85%.

А отже, можна говорити, що певна частина активних людей-виборців втомилася, і цього разу проігнорувала вибори, вирішивши не брати участь у голосуванні.

З іншого боку можна припустити, що такий низький відсоток явки виборців говорить, про те, що ще більша частина мешканців нашої області зневірилися, і вирішила не брати участь у голосуванні.

У світлі того, що ще до встановлення результатів голосування 26 жовтня 2014 року, представники окремих політичних сил, які мають шанс потрапити до Парламенту нового скликання, заговорили про те, що навесні слід проводити позачергові місцеві вибори, то можна припустити, що там явка може стати ще більш низькою.

Якщо тенденція збережеться, то через 2 – 3 роки постійних виборів результати будуть залежити від того скільки членів дільничних виборчих комісій прийдуть на її підсумкове засідання – стільки голосів виборців і буде вирішувати долю країни. Може хтось саме цього й домагається?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон