Політична Херсонщина: Владлен Гірін – кандидат-чарівник

У Херсоні на цих виборах склалась жорстка конкуренція між кандидатами, і це спонукає до винахідливості, зокрема у створенні передвиборних програм.

Здебільшого програми кандидатів носять декларативний характер, складаються формально, так щоб вписатися в позиціонування кандидата та створений медійний образ.

Такий підхід є типовим в роботі виборчих штабів, і не викликає обурення до тих пір, поки не переходить межу і не вводить в оману виборців.

Показовим у цьому плані є передвиборна програма Владлена Гіріна, що зареєстрований кандидатом по виборчому округу № 182 (центр – Суворовський район м. Херсона).

Програма цього кандидата – це набір обіцянок, які, по-перше, не мають під собою економічного обґрунтування, а по-друге, перевищують можливості та повноваження народного депутата.

Так, Владлен Гірін обіцяє виборцям:

- Підвищити мінімальну пенсію і заробітну плату у 1,5 рази.
- Будуть створені податкові пільги для приватних підприємств, що будуть сплачувати робітникам платню більшу, ніж мінімальна у 2-3 рази.
- Знизити ціни на медикаменти на 40%, відродити фармацевтичні підприємства.
- Зменшити ціни на продукти харчування, ввести жорсткий контроль за дотриманням цін.
- Субсидії для населення, так, що оплата комунальних послуг не перевищувала 10% від доходу сім'ї.
- Створимо 5 тисяч робочих місць в Херсоні за рахунок створення законодавчої бази, яка зробить невигідним імпорт товарів.
- Погашення кредитів по курсу 8,2.
- Забезпечимо енергетичну незалежність країни, знизимо оплату за теплопостачання у 2 рази» тощо.

І по місцевих проблемах обіцянки теж носять нереалістичний характер: «Закінчити будівництво мосту між Таврійським мікрорайоном та ХБК протягом двох років. Підготовлена поставка 60 тролейбусів в Херсон. Створення в Херсоні батальйону територіальної оборони «Патріот», забезпечити повноцінний побут військових, що знаходяться на блокпостах поблизу кордону. На державному рівні простимулюємо відновлення нафтопереробного виробництва, в тому числі в Херсоні».

І насамкінець в програмі є фраза, яка запевняє виборця, що всі викладені пункти програми є обґрунтованими і мають запевнити, що обрати треба саме Владлена Гіріна. Треба додати, що програма розповсюджуються у великій кількості в поштових скриньках, в агітаційних наметах, ці меседжи також тиражуються на білбордах та в газетних публікаціях.

Закон «Про вибори народних депутатів» та інші закони не регулюють питання змісту та об'єму програм кандидатів, і нереалістичні програми не є порушенням. Проте, такі обіцянки можуть дезорієнтувати виборців, вводити в оману, і це вже більше питання моралі, ніж закону.

Нагадаємо, що Владлен Гірін, зареєстрований кандидатом по 182- му виборчому округу м. Херсона шляхом самовисування, безпартійний, він відомий в Херсонській області бізнесмен, володіє мережею будівельних супермаркетів. Неодноразово балотувався на посаду Херсонського міського голови, був суперником Володимира Сальдо, та програвав у цих перегонах. Наразі він знову конкурує зі своїм візаві – екс-мером на одному виборчому окрузі. До Верховної Ради Владлен Гірін висуває свою кандидатуру вперше.

Наталія БОГРЕНЦОВА||Політична Херсонщина

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон