Складнощі щодо проведення виборів вже виникли на Херсонщині

Вчора, 7 жовтня, у місті Херсоні відбулася прес-конференція на тему позачергових виборів до Верховної Ради України, під час якої було повідомлено про деякі складнощі, які стосуються цих виборів.

Нагадаємо, у конференції взяли участь: голова Херсонської обласної організації КВУ Дементій Бєлий, керівник Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул, координатор довготермінового спостереження за виборами ГМ ОПОРА по Херсонській області Максим Єлігулашвілі, довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області Артем Чайковський.

Учасники конференції окремо зупинилися на пункті організації виборчого процесу та роботи виборчих комісій.

Стало відомо, що окружні виборчі комісії працюють в нормальному режимі, хоча за перші чотири тижні роботи ОВК були замінені 35 % членів ОВК. Найбільша кількість змін (56%) відбулася в Каховській ОВК № 185.

Друге місце за кількістю ротацій займають окружні комісії обласного центра. В них була замінена третина складу. З комісій «пішли» всі відомі особистості, які не мали досвіду роботи в у виборчих комісій (Юрій Христич, Андрій Ревтов, Павло Головко).

На конференції підкреслили, що викликає занепокоєність ситуація, яка склалася в ОВК Цюрупинського виборчого округу № 186. Місцева влада виділила окружній комісії приміщення площею у 36 квадратних метрів, яке є вдвічі меншим ніж вимагають нормативи ЦВК.

На думку Дементія Бєлого, в цій кімнаті буде просто неможливо повноцінно провести засідання із встановлення підсумків голосування по виборчому округу, забезпечити право присутності всім кандидатам, довіреним особам та спостерігачам, які мають на це право та зустріти після завершення підрахунку голосів більше шістсот членів ДВК із виборчою документацією.

Також для окружних виборчих комісій може викликати труднощі організація якісного навчання керівничого складу дільничних виборчих комісій. Цей обов'язок покладено на окружні комісії.

Але, в ОВК відсутні вільні ноутбуки, проектори та екрани за допомогою яких можна організувати демонстрацію та обговорення навчального фільму для членів ДВК, що був підготовлений за ініціативи ЦВК.

Тому учасники конференції прохають місцеву владу надати ОВК на час навчання членів ДВК необхідні їм проектори, ноутбуки та екрани.

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон