Виборцям – про учасників виборчих перегонів

Минулого тижня Центральна виборча комісія (ЦВК) поставила крапку у процесі висування та реєстрації кандидатів у народні депутати на позачергових виборах до Верховної Ради України

Вибори, які відповідно до Указу Президента України, відбудуться 26 жовтня, 2014 року, з 8 ранку до 20 години вечора. Голосування проходитиме в усіх населених пунктах України, окрім тимчасово анексованої Автономної республіки Крим та місті Севастополі (відповідним рішенням ЦВК в Україні утворено не 225 одномандатних виборчих округів (ОВО), а тільки 213).

Всього суб'єктами виборчого процесу ЦВК зареєструвала 52 політичні сили та 4 партії, фракції яких зареєстровані у Апараті Верховної Ради України.

Вибори – позачергові, а отже формувати окружні виборчі комісії (ОВК) мали право тільки ті партії, які були суб'єктами виборчого права під час планових виборів (нагадаю, що у 2012 році таких партій було 22), таких виявилося 13 партій та 4 фракції, які загалом подали 2 656 кандидатур.

Давайте подумаємо: а чи правильно це? Кому вигідна ситуація, коли більша частина партій – учасників виборчого права не матимуть своїх представників у тій комісії, де фактично будуть встановлювати результати виборів у ОВО?

Дивимося на норму статті 27, Закону України «Про вибори народних депутатів», де у ч. 1 читаємо: «Окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією... у кількості не менше дванадцяти і не більше вісімнадцяти осіб».

Проста арифметична дія на складання. І результат: поданих кандидатур ледь вистачає на мінімальний склад. Але якщо подивитися на списковий склад комісій, то побачимо, що ситуація насправді не така вже й «страшна»: абсолютна більшість ОВК сформовані у максимальній кількості – 18 осіб. Виключення складають кілька областей.

Так, скажімо у Закарпатській області, всі 6 ОВК №№ 68 – 73, мають меншу кількість членів, від 14 до 17 осіб; у Полтавській області з 8 ОВК №№ 144 – 151, тільки одна працює у максимальному складі, решта мають від 15 до 17 членів; а у Сумській області з 6 ОВК №№ 157 – 162, тільки 2 мають по 17 решта по 18 осіб. В Херсонській області всі 5 ОВК мають максимальний склад – 18 осіб.

За рахунок кого «добрали» решту? Відповідь трішки нижче, а спочатку відповім на питання тих, хто можливо скаже: «А навіщо так багато членів комісії? Вистачить й мінімуму! Навіщо витрачати зайві гроші?». Цілком слушне зауваження... Але тільки у тому випадку, якщо не знати того, що ж насправді відбувається у середині комісії, і які навантаження, особливо у останні дні, лягають на плечі тих, хто там працює.

Більш детально про це у іншому матеріалі, а поки просто скажу, і знаю про це не по переказам – самому довелося під час планових виборів 2012 року працювати членом ОВК (досвід на все життя, і переконання, що там повинні працювати виключно ті люди, які пройшли навчання, мають попередній досвід, або як мінімум пройшли стажування під час планових виборів), що членів комісії не буває замало.

То, що ж було із складом комісій цього разу, і за рахунок чого комісії було укомплектовано...

Подивимося на прикладі ОВК № 182, яка працюватиме у Херсоні, де кількість членів комісії максимальна – 18 осіб.

Якими ж партіями представлена ця ОВК: ВО «Батьківщина» (фракція), ВО «Свобода» (фракція), Партія регіонів (фракція), Політична партія (ПП) «УДАР» (фракція); Українська партія «Зелена планета», Комуністична партія України, Радикальна Партія Олега Ляшка, ПП «Зелені», «Партія Зелених України», ПП «Україна майбутнього», ПП Українська платформа «СОБОР», ПП «Нова політика» - т.т. це ті партій, які є суб'єктами виборчого процесу у 2014 році. А звідки ж ще 6 осіб?

А вони від: ПП ВО «Громада», ПП «Народно-трудовий союз України», «Соціалістичної партії України», Партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!», Партія регіонів, Ліберальної партії України, а це саме ті партії, які є суто «технічними» – адже ані списків, ані мажоритарників вони не висували, але участь у виборчому процесі будуть брати найактивнішу і відігравати роль суттєву (ще 1 голос, і роботу комісії взагалі можна заблокувати)...

Чи є така ситуація правильною? Тут питання до законодавця: чому більшість партій, які насправді будуть змагатися за результати виборів, не мають права включати до складу комісії своїх представників?

Ситуація була б зрозумілою, якби позачергові вибори «проводила» та сама комісія, яка працювала під час основних виборів. А так, якщо комісії формують по-новому, то чому не допущені до процесу всі учасники? Відповідь – банальна: «Часу не вистачає!» (що найменше ще одного місяця). А тепер, шановні виборці пригадайте, як деякі політики, які сьогодні скаржаться на те, що їх права потурають, самі ратували за те, аби скоротити час ще більше... От і життєва відповідь тим, хто не розуміючись на суті питання просто «тисне» кнопки «за»...

Що ж стосується чисельності членів ОВК від партій-учасників, то й тут не все так просто.

Проаналізуємо кількісний склад подань від партій суб'єктів виборчого права. Партія регіонів (фракція) – 213, ВО «Батьківщина» (фракція) – 213, ВО «Свобода» (фракція) – 212, «УДАР» (фракція) – 210 (фракції не висувають кандидатів, вони мають виключне право на обов'язкову участь їх представника у складі ОВК).

Далі картина така: «Нова політика» – 158, Ліберальна партія України – 157, ВО «Свобода» – 154, «Україна майбутнього» – 152, «Зелені» – 151, Радикальна Партія Олега Ляшка – 150, Комуністична партія України – 146, Українська платформа «СОБОР» – 145, ВО «Батьківщина» – 145, Партія Зелених України – 141, «Зелена планета» – 141, Партія Пенсіонерів України – 109, «Правий сектор» – 59.

Чому ж партії виставляють своїх представників не в усі округи? Можу припустити, що: або партійні керівники чітко розуміють, що є певні округи де партії не мають «шансів», а тому – навіщо витрачати гроші і людський ресурс; або, того самого «ресурсу», не вистачає для того, аби перекрити всі ОВК. Що може вказувати на те, що партія по своїй суті «умовна», що у неї немає відповідної кількості членів, які готові працювати на партійні інтереси навіть у виборчому процесі. А якщо пригадати, що попереду ще формування ДВК...
Переконаний, що наступні цифри вас зацікавлять ще більше.

З 52 партій – суб'єктів виборчого процесу, суб'єктами виборчого права, як висуванці списків стали тільки 29, решта або висунули кілька мажоритарників, або не висували кандидатів взагалі.

Дивимося. Рахуємо. Аналізуємо

Отже 29 партій загалом висунули у списках 3 125 кандидатів. Хто саме і скільки: ПП «Народний фронт» – 221, Радикальна Партія Олега Ляшка – 220, ПП ВО «Батьківщина» – 213, ПП ВО «Свобода» – 206, Комуністична партія України – 205, Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» – 200, ПП «Опозиційний блок» – 194, Партія «Блок Петра Порошенка» – 193, ПП «Всеукраїнське аграрне об'єднання «ЗАСТУП» – 183, ПП «5.10» – 173, ПП «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)» – 146, ПП «Блок лівих сил України» – 109, Українська партія «Зелена планета» – 98, ПП ВПО «Україна – єдина країна» – 92, Партія «Відродження» – 90, Ліберальна партія України – 82, ПП «Сила і Честь» – 72, Партія «Солідарність жінок України» – 61, ПП «Об'єднання «САМОПОМІЧ» – 60, Партія Зелених України – 52, ПП «Україна майбутнього» – 51, ПП «Сила Людей» – 37, ПП «Нова політика» – 36, ПП Громадянський рух України – 34, ПП «Правий сектор» – 31, ПП «Єдина Країна» – 27, ПП «Інтернет партія України» – 17, ПП «Національна Демократична партія України» – 14, ПП Конгрес Українських Націоналістів – 4.

Думаю, що більшості з вас і так все зрозуміли – чим нижче партія стоїть у цьому списку, тим більше вона усвідомлює, що її шанси потрапити до нового складу ВРУ примарні. Хоча, за оцінками незалежних аналітиків, навіть у першій десятці є аутсайдери, які вже зараз можуть ховати шпаги у ножна...

При цьому фахівці не втомлюються говорити, що більшість партій вв'язалися у вибори не заради перемоги, а виключно заради того, аби підзаробити грошенят на продажі місць членів комісій та спостерігачів.

Два роки тому більшість «технічних» партій, аби не «навантажувати» себе проблемами – просто передавали представнику «покупця» партійну печатку (частіше робили дублікат), який в одному місці, на одному комп'ютері, в одному форматі, з одними й тими ж однотипними помилками (говорю про це як колишній член ОВК, який відповідав у комісій за прийом подань... Особливо «весело» було дивитися на «офіційних» представників «продажної» партії, які не могли ані сказати правильну назву партії, ані відповісти на інші елементарні питання...), формував «документів» всіх «запроданців». Здогадалися, про яку партію йде мова...

На цих виборах одразу 23 партії – списки у загальнодержавному одномандатному виборчому окрузі не виставляли.

З партіями загальна картина з'ясована.

Далі цікавіше – партійні мажоритарними

17 політичних сил, разом із висуванням партійних списків, висунули і своїх представників у ОВО: ПП ВО «Батьківщина» – 179, Радикальна Партія Олега Ляшка – 177, Партія «Блок Петра Порошенка» – 151, ПП «Народний фронт» – 138, Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» – 126, ПП «Опозиційний блок» – 114, Комуністична партія України – 105, ПП ВО «Свобода» – 46, ПП «Блок лівих сил України» – 42, Ліберальна партія України – 39, ПП «Всеукраїнське аграрне об'єднання «ЗАСТУП» – 37, ПП «Правий сектор» – 35, Українська партія «Зелена планета» – 18, ПП «Сила Людей» – 16, ПП «Об'єднання «САМОПОМІЧ» – 12, ПП «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)» – 10, ПП «Національна Демократична партія України» – 10, ПП Конгрес Українських Націоналістів – 8, Партія «Солідарність жінок України» – 7, ПП «Нова політика» – 7, ПП «Інтернет партія України» – 6, ПП «5.10» – 3, Партія Зелених України – 2.

І тут також простежується закономірність, чим менше у партії переконань у тому, що її представники зможуть перемогти, тим менше висуванців.

Аналізуючи географію покриття, можна дійти висновку – окремі партії чітко розуміють свої електоральні можливості, і висунули кандидатів тільки у певних географічних територіях.

У цьому виборчому процесі є ряд партій, які не висували списки у загальнодержавному виборчому окрузі, але висунули кандидатів у ОВО: ПП «Воля» – 36, ПП «Демократичний альянс» – 12, «Справедливість» – 12, Українська Народна Партія – 8, ПП «Ми Українці» – 8, ПП Українська платформа «СОБОР» – 6, Українська республіканська партія – 5, «Мерітократична партія України» – 5, П Народний Рух України – 4, «Громадська сила» – 4, ПП «СІРІУС» – 3, ПП «Зелені» – 2, ПП ВО «ДЕМОКРАТИ (Демократична партія)» – 1, ПП «Українська перспектива» – 1, «Соціально-Християнська партія» – 1, ПП «Спільна дія» – 1, ПП «Твоя Україна» – 1, ПП «Українська перспектива» – 1, ПП «Республіканська партія «Славутич» – 1, ПП «Контроль. Порядок. Справедливість» – 1.

Чому вчинили так? Відповіді можуть бути дві:

перша – керівництво партії зацікавлене у тому, або партія «засвітилася» у виборчому процесі, і потрапила у звіти, як «активна», яка «бере участь у політичному житті держави».
Саме на тому, що більшість партій (всього на сьогодні Мінюстом зареєстровано 215 політсил), не «живуть» політичним життям і наголошують політичні фахівці та громадські діячі. А так, у разі чого, є шанс заявити, що партія брала участь у процесі, а з якою кількістю учасників, то вже не важливо.

друга – партії заробляють на «продажі» місць у комісіях та спостерігачів.

Підтвердження таким припущенням нижче. А поки зверніть увагу – у процесі «беруть» участь три політичні сили: ПП «Справедлива Україна», «Партія пенсіонерів України» та ПП «Спілка вільних людей «Сонце», від яких ЦВК не зареєструвала взагалі жодного кандидата.

При цьому ПП «Справедлива Україна» та ПП «Спілка вільних людей «Сонце» не тільки не мають зареєстрованих кандидатів, але й не пропонували своїх кандидатів у склад ОВК... Мета участі? «Засвітка», а може...

І ще інформація для роздумів. Серед суб'єктів виборчого процесу є кілька політичних сил, які висунули мінімальну кількість кандидатів, як у списках так і у мажоритарних округах, але натомість отримали досить великий кількісний склад своїх представників у членстві ОВК. Чому?

Наприклад ПП «Нова політика» висуває списком 36 осіб, у ОВО – 7, натомість до складу ОВК включено аж 158 її представників. ПП «Україна майбутнього», списками – 51, у ОВО – 0, членів ОВК – 152 особи. Партія Зелених України, списками 52, ОВО – 2, членів ОВК – 141 особа.

Далі ще більш вражаючі факти: ПП «Зелені», у списках – 0, у ОВО – 2, а членів ОВК – 151; ПП Українська платформа «СОБОР», у списках – 0, у ОВО – 6, членів ОВК – 145. Але всіх «перекрила» Партія Пенсіонерів України, ця політсила не висунула жодного кандидата, натомість від неї до складів ОВК включено – 109 осіб.

Я думаю виборцям слід задатися питанням: навіщо партії, які практично не можуть розраховувати ні на які результати виборів витрачають час, ресурси, кошти?

Можливо тут криється матеріальне обґрунтування моєї тези щодо того, що партії все ж «підторговують» тим, що вони мають право брати участь у формуванні комісій? Я думаю, що на наступному етапі – при формуванні ДВК, ми побачимо таку саме картину: члени ДВК – є, а партії у виборчому процесі немає, хоча назва й присутня...

І кілька слів про мажоритарників. На даний час участь у балотуванні у ОВО беруть 3 495 кандидатів, з них: висунуті партіями – 1 401 особа, шляхом самовисування – 2 094 особи.

Більш детальний аналіз по Херсонській області трохи згодом.

P.S. Звертаю увагу виборців, що загальна кількість кандидатів може змінюватися. Відповідно до ч.5, ст. 61 Закону України «Про вибори народних депутатів» ЦВК має право прийняти рішення про скасування реєстрації кандидата у депутати: у разі подання ним заяви про відмову балотуватися (не пізніше, як за 20 днів до дня голосування), або у разі звернення партії, яка висунула кандидата (у той саме термін) та по ряду інших визначених Законом підстав.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон