На Херсонщині взялись за зброю

Ситуація в області така, що навіть губернатор, голови районних державних адміністрацій і мер обласного центру взяли у руки зброю...

Ні для кого не секрет, що з кожним днем Росія збільшує кількість своїх військ у Криму, а у такій ситуації, для прикордонної Херсонщини, на перший план виходить підготовка до відбиття можливого вторгнення з боку «сусіда». Область активно укріплює кордони, створює захисні споруди та займається вогневою підготовкою.

Так, у минулу суботу, 4 жовтня, на території військового полігону в одному з сіл Херсонської області проходили тренувальні стрільби роти охорони обласного військового комісаріату.

Слід зазначити, що полігон став не лише тренувальним, але й навчальним майданчиком зі стрільби. Того дня військові вчили тримати зброю у руках зовсім не призовників і навіть не добровольців, які з огляду на події в країні вирішили стати на захист своєї Батьківщини.

Цього разу стрільбу опановували херсонські чиновники, серед яких були голови райдержадміністрацій, їх заступники, мер обласного центру і навіть губернатор.

Останній, до речі, і став ініціатором такого незвичного заняття для наших посадовців. Своє рішення голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов пояснив тим, що можновладці повинні вміти тримати у руках не тільки олівець та мобільний телефон, але й справжню автоматичну зброю.

Поки навчання прямим військовим діям голів райдержадміністрацій викликає більше запитань, ніж відповідей. Зокрема незрозуміло, яким саме чином вміння стріляти допоможе посадовцям ефективно співпрацювати з військовими? Та чи піде такий, навчений «воювати» голова РДА, на передову у разі іноземного вторгнення? Також невідомо.

Гарантій на цей рахунок не має й сам губернатор, проте, за його словами, з можливою бездіяльністю голів районів він не миритиметься і подібні ситуації обіцяє вирішувати звільненнями.

Скільки голів РДА залишиться на Херсонщині – покаже час, у суботу ж всі вони щосили намагалися опанувати військове мистецтво.

Розпочалися стрільби традиційно з молитви за мирну долю України, після чого, за відомим висловом римського історика Корнелія, наші можновладці, прагнучи миру – почали готуватися до війни. Спершу бійці роти охорони обласного військового комісаріату «розіграли» відбій нападу озброєних формувань розвідувальників, а після цього зброю в руки взяли чиновники, яки навчили не тільки збирати і розбирати пістолет Макарова та автомат Калашникова, а й стріляти з них, а також кидати гранати.

Слід зазначити, що присутні досить активно долучалися до запропонованих військових навчань, особливо багато їх вишукувалося біля столу інструкторки зі збирання та розбирання автомата Калашникова, чарівної Наталії.

За словами самої інструкторки, хоч чиновники і проявили таку «активність», але одного заняття з військової справи для абсолютно непідготовлених людей буде замало, а тому подібні навчання слід проводити регулярно.

Для більшості херсонських посадовців суботні стрільби стали першим досвідом поводження зі зброєю. Так, меру Херсона Володимиру Миколаєнко вперше потрапив до рук автомат Калашникова(!?). Але, як неодмінно встиг похвалитися пан Миколаєнко – він часу не гаяв та намагався отримати необхідні навички з вогневої підготовки.

І встиг відзначитися черговим висловлюванням, яке потрапило у звіти ЗМІ, про те, що всіх екстремістів «ми перестріляємо». Чи насправді сам Володимир Васильович буде стріляти, чи тільки організовувати процес, це залишилося за дужками, але відомий своїми «гучними» рекламними заявами мер Херсона у черговий раз отримав «республіканську пресу». (Браво! Так тримати. Навіщо займатися містом? Прославитися можна і популістськими заявами).

Окрім мера, враженнями від свого першого пострілу з гранатомета, поділився губернатор Херсонщини Андрій Путілов: емоції переповнюють...

В цілому ж губернатор позитивно оцінив проведений захід і пообіцяв, що заняття з вогневої підготовки стануть системними і проходитимуть в усіх районах області.

Так колись і уроки початкової військової підготовки, які у свій час були обов'язковими в усіх радянських школах повернуться. Нове, це добре забуте старе. Виявляється, що не все було так і погано, у ті «буремні» комуністичні часи...

Юлія ШЕЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон