Каховка: «Чиновники повтікали, у місті евакуація»

Жодного бомбосховища на випадок бойових дій у Каховці немає—лише захисні укриття. Про це попереджають чиновники Каховської міської ради.

У комунальній власності громади перебуває лише 7 таких укриттів. Решта використовується як складські приміщення, але оперативно можуть бути готовими для укриття людей.

«Бомбосховища не пристосовані для тривалого перебування там людей, не повинні мати системи водозабезпечення і повноцінне освітлення. Натомість протирадіаційні укриття повинні герметично зачинятися, мати систему примусової вентиляції і все необхідне для тривалого перебування людей», — зауважив начальник відділу міського господарства, надзвичайних ситуацій, обліку житла Каховської міськради Микола Шимолін.

Саме такі протирадіаційні укриття, в основному, і створювалися в наших містах в останні десятиріччя радянської влади. Більша їх частина відійшла у минуле разом із підприємствами, на території яких вони знаходилися. А ті, що залишилися, часто - густо перебувають у вкрай незадовільному стані.

«Велике укриття у нас було на території заводу «Сокіл». Воно розраховане на 5 тисяч осіб і нині в жахливому стані, — констатує міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко. — Є сховище на території колишнього «Південелектромашзаводу», нові господарі якого проводять там ремонт власними силами. Якщо ж, не дай Боже, нам доведеться використовувати їх за призначенням, то як сховища у місті також будуть задіяні підвали спортивних комплексів».

Водночас чималою проблемою залишається питання сповіщення населення у разі якоїсь тривоги. Те ж дротове радіомовлення є не у всіх, а ті, у кого радіоточки залишилися, як показала практика, виявилися не готовими сприйняти попереджувальну інформацію без паніки.

Приміром, поширену нещодавно новокаховською редакцією радіо стандартну «пам'ятку щодо дій населення під час бойових дій» десятки слухачів сприйняли мало як не попередження про початок війни на території міста.

«Час від часу поширюються чутки, начебто «на 15 число оголошено евакуацію». Чув я і про те, що «виконком зібрав свої речі і виїхав за межі міста», — говорить Володимир Коваленко. — Звісно, градус тривоги в суспільстві нині дуже високий, але треба пам'ятати, що в будь-якій ситуації не варто панікувати і вестися на жодні провокації».

Олег БАТУРІН
«Новий день» №40(5139)02.10.2014

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон