В Херсонській області поставили хрест на материнстві

Перинатального центру в рамках Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», який спрямований на те, щоб не втрачати жінок під час пологів, щоб жінки народжували здорових малюків – не буде!

Список під назвою «Життя»

Чи замислювались ви, що найважливіше в нашому житті? Хтось скаже гроші, забави, потіхи, робота, сім'я та таке інше. У кожного на це питання буде своя відповідь. А хтось може і відповість на поставлене питання, що найважливіше у житті людини – це ніщо інше, ніж саме життя. І таки буде правий.

Так, найцінніше, що ми маємо – це життя, а його людині дарує матір. Вона приводить нас у цей світ. Але народитися, це вже другий пункт величезного списку під назвою «Життя». А першим пунктом буде вагітність жінки, точніше вдале її протікання. Адже сьогодні багато жінок, які носять дитину під серцем, мають проблеми з вагітністю, які іноді несуть за собою страшні наслідки, навіть до втрати дитини.

Тому перше завдання, яке має ставити перед собою держава, це охорона матері та дитини. Ця охорона повинна включати безліч комплексів державних і громадських заходів, спрямованих на зміцнення здоров'я жінок, дітей і завдяки цьому покращувати демографічну ситуацію.

Згідно Конституції України людина, її життя та здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Тому будь-яке суспільство має бути зацікавлене у відтворенні та збереженні повноцінного людського потенціалу.

Новий перинатальний центр – нове життя

Не так вже і давно у місті Херсоні заговорили про реалізацію Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства». Розповімо трішки історії цього проекту.

Наказом Департаменту медицини, від 20 квітня 2012 року «Про створення Херсонського обласного перинатального центру» було затверджено структуру та положення перинатального центру, який мали створити у Херсоні. Спеціалісти запевняли, що введення в дію обласного перинатальнго центру дасть змогу значно підвищити якість надання медичної допомоги матерям та дітям, знизити показники материнської та малюкової смертності на 10-15%.

Трохи пізніше, 22 листопада 2013 року відбулося засідання Експертної комісії з реалізації проекту, під час якого розглядалися пакети документів від Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. За підсумками роботи Експертної комісії Херсонську область було включено до Бюджетної програми щодо створення обласного перинатального центру.

Загальна вартість проекту становила 79,391 мільйонів гривень, з яких на закупівлю медичного обладнання передбачалось – 23,8 мільйонів гривень.

Перинатального центру – не буде

І все було б гаразд, якби не одне "але"! Вже сьогодні, у місті Херсоні повідомили про припинення створення перинатального центру. Заступник начальника відділу розвитку та контролю якості медичної допомоги населенню, акредитації Департаменту охорони здоров'я Інна Холодняк говорить, усі сподівалися, що все складеться дуже гарно, адже багато говорили про створення обласного перинатального центру, була проведена вся підготовча робота.

Більше того, з обласного бюджету було виділено близького 1 мільйона 600 тисяч гривень на розробку проектно-кошторисної документації. Всі уже були готові, все було зроблено, проте постановою Кабінету Міністрів було припинено створення перинатальних центрів.

Україна – не конкурент

Заступник директора Департаменту охорони здоров'я Херсонської обласної державної адміністрації Ліна Бондарева розповідала, що охорона материнства і дитинства – це дуже актуальне питання, тому, що рівень народжуваності, рівень смертності матерів і малюків, це основоположний показник щодо стану галузі Охорони здоров'я в Україні, щодо її конкурентоспроможності в Європі і в цілому в світі.

Створення перинатального центру на Херсонщині допомогло б не втрачати жінок під час пологів, допомогло б жінкам народжували здорових малюків, щоб нація українців була більш чисельною і більш здоровою, і більш конкурентною.

P.S. Матимемо сподівання, що колись перинатальний центр таки з'являться на Херсонщині, і тоді мами та їхні дітлахи будуть почуватися у більшій безпеці. А поки що, радимо вам берегти себе та своїх дітей. Пам'ятайте, що кожна людина має право на життя і здоров'я починаючи зі свого приходу у цей світ!

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон