Рахунки Міськводоканалу Херсона арештовані

В Херсоні знову конфлікт, тепер уже між міською владою та ГУ Міндоходів в Херсонській області. Хто каже правду?

Вчора, 3 вересня на прес-конференції міський голова Херсона Володимир Миколаєнко повідомив журналістів про наступне: «Сьогодні за поданням податкової інспекції, арештовані рахунки Водоканалу. Арештовані тому, що водоканал розраховується не живими грошима, а розраховується взаємозаліками. На цьому підприємстві працює майже тисяча людей. Якщо в них зараз заберуть гроші – люди не будуть отримувати заробітну платню. Хіба це не розхитує ситуацію в місті?Я буду спілкуватись з керівництвом, можливо Державної податкової, щоб мені пояснили, навіщо приймати такі рішення. Підприємство не боржник. Підприємство – працює. Навіщо вбивати працююче підприємство?», - емоційно розповідав мер міста.

Пояснимо, що взаємозалік – це спосіб здійснення розрахунків між підприємствами, організаціями, фірмами, кожна з яких повинна здійснити платежі інший, так як має по відношенню до неї заборгованість. Такий спосіб полягає у взаємному погашенні боргів без перерахування грошових коштів.

Але, прес-служба ГУ Міндоходів в Херсонській області надає зовсім іншу інформацію, стосовно Міськводоканалу. Про взаємозаліки прес-служба не згадує й слова, проте повідомляє, що Міськводоканал заборгував всього нічого – 7 мільйонів гривень.

Тільки за картками особових рахунків міського комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно – каналізаційного господарства», станом на 03.09.2014 обліковується загальний податковий борг на суму 7 млн. грн. (6974,4 тис. грн.). А до бюджету м. Херсона підприємство заборгувало 1,6 млн. грн.(1644,1 тис. грн.). Також боржник має непогашену заборгованість по єдиному соціальному внеску до Пенсійного фонду України у сумі 1,4 млн. грн. (1438,4 тис. грн.).

Саме тому, за позовною заявою ДПІ у м. Херсоні, Херсонським окружним адміністративним судом було прийнято рішення про погашення боргу за рахунок коштів боржника, що перебувають на його розрахункових рахунках. Частина коштів була безспірно списана з рахунків боржника.

«Чинне законодавство враховує соціальну роль комунальних підприємств, а процедура погашення податкового боргу таких підприємств має свої особливості та обмеження деяких прав органів державної податкової служби при застосуванні заходів стягнення у порівнянні з іншими категоріями боржників.

Зокрема, майно таких підприємств не може бути реалізовано без згоди органів управління боржника, а справи про банкрутство не порушуються господарським судом за наявності мораторію на застосування процедури банкрутства, відміну або прийняття якого також належить до компетенції цих органів.

Тому, вивести «комунальників» із боржників, застосовуючи тільки так звані «податкові» заходи, неможливо. Тут необхідна підтримка органів місцевої влади всіх рівнів», - прокоментував в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Херсонській області Віталій Лазарєв.

В прес-службі ГУ Міндоходів зазначають, що Херсонська міська рада є органом управління МКП «ВУВКГ» та згідно з вимогами чинного законодавства повинна приймати участь в вирішенні питання погашення боргів підприємства, а не чинити дії, які провокують обурення суспільства по відношенню до органів державної влади, які в сучасних складних умовах забезпечують наповнення бюджетів всіх рівнів...

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон