Херсонців знову «розвели»

Минулого тижня в «В Херсоні пройшов 3-й Всеукраїнський транспортний форум», так голосно заявила прес-служба Херсонського виконавчого комітету.

Здавалось би, ну, чому б не порадіти за рідне місто, і сказати добрі слова на адресу його керівників – нарешті ми вириваємося із багнюки, якщо спроможні провести Форум, а тим більше не перший. Отже є про що розповідати, є чим похвалитися, є що людям показати!

Та на скільки журналістський доробок з новини відповідає суті?

Навіть студенти першого курсу факультету журналістики знають, що на відміну від літератури журналістика оперує тільки виключно фактами, а наукова фантастика це прерогатива наших колег з літературного факультету. Це вони можуть «відправити» героя у космос, чи у центр Землі. Це вони здатні побудувати казкові мости – за одну ніч і звести Палаци – одним рухом чарівної палички... У журналістів все не так. Ми розповідаємо про те, що бачимо, адже ми «відбиваємо дійсність»...

Давайте поглянемо на дійсність «Форуму».

Для початку просто з'ясуємо значення слова «Форум», їх у сучасній українській мові кілька:
Форум (площа) – площа для масового спілкування;
Римський форум – центральний район Давнього Риму;
Імператорський форум – ансамбль пам'яток архітектури у Римі;
Форум – захід, який проводиться для колегіального визначення або вирішення якихось, у достатній мірі значущих, проблем.
Форум – збори
Форум – слово за походженням латинське – forum. Ним у містах Стародавнього Риму називали майдан, на якому проводили збори, влаштовували торги, чинили суд. У сучасній літературній мові прижилося переносне значення цього іменника – «широкі представницькі збори». Наприклад, Всесвітній форум українців.
Синонімічними до нього є з'їзд, конференція, конгрес. Цією лексемою доцільно позначати акції міжнародного, всеукраїнського масштабу. Скажімо, Всеєвропейський з'їзд славістів можна назвати форумом дослідників слов'янських мов, літератур, фольклору, історії та культури. І в такій назві віддзеркалюється публіцистичний стиль інформації.

«Уроки державної мови»

Вибирайте, яке із значень вам більше до душі...

Мабуть саме зазирнув у словник і включив «багату творчу фантазію» хтось «обізвали» форумом те, що відбувалося насправді у Херсоні минулого тижня.

ЦИТАТА:
«Розпочався захід демонстрацією міського електротранспорту і автівок легальних служб таксі на пл. Свободи. Виставку відвідав міський голова Володимир Миколаєнко».

Судячи по фотографії, то на «форумі», через присутність автомобілів однієї служби таксі, насправді було так велелюдно, і перенавантаження площі Свободи, громадянами з усіх куточків України, які намагалися потрапити на таку значущу подію, було таким, що яблуку було ніде впасти.

ЦИТАТА:
«... в рамках Форуму, відбулась зустріч першого заступника міського голова Ігоря Пастуха з 4 міськими службами таксі».

Нехай мене пробачають панове із прес-служби міськвиконкому, але я щось ні як не второпаю, або до чого тут «Всеукраїнський транспортний форум», або «... міські служби таксі»?
А де ж «гості»? А де ж «Вся Україна!»? А де ж заяви про те, що «Світ буде жити краще!»?

ЦИТАТА:
«Сьогодні важкі часи в країні, місті, і транспортна галузь також знаходиться у критичному стані, - сказав І. Пастух. – Дамокловим мечем висить ціна тарифів, піднімається ціна на паливо. Від імені міського голови хочу запевнити вас, що міська влада зробить все можливе, щоб транспортна галузь розвивалась. Ми максимально прикладаємо зусиль, щоб дороги були у нормальному стані. Минулого тижні провели роботи із нанесення дорожньої розмітки».

Панове, ну, побійтеся Бога! Ну, що ж вам так не йметься «керувати Всесвітом»? Ну, називайте речі своїми іменами, невже так соромно сказати, що провели «робочу зустріч...», Хоча, ні, я вас розумію, і навіть чую, як ви мені заперечуєте: «Ми тут прийшли встановлювати новий Світовий порядок, а ти нам про скромність... До нас, до цього ніхто не додумався!». Це насправді так – до вас, до такого, ніхто не додумався.

ЦИТАТА:
«Наприкінці заходу перший заступник міського голови оголосив, що зустрічі з перевізниками таксі будуть проходити щомісяця».

Увага! Увага, поспішайте зареєструватися для участі у «І Міжгалактичному форумі перевізників на міських зірколетах малої тяги, на відстань до 3 – 4 парсек» (Парсек – одиниця виміру відстаней в астрономії, рівна 206265 астрономічним одиницям, що складає 30,857? 10 12 км.), який проходитиме у Херсоні вже наприкінці вересня 2014 року. Кількість акредитаційних місць обмежена!..

Повторюю. Увага! Увага...

Cергій ОСОЛОДКІН

Фото з сайту Виконкому Херсонської міської ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон