Можливості експорту української сільськогосподарської продукції до країн ЄС в рамках автономних торгівельних преференцій

Розглядали 23 липня 2014 року у приміщені Херсонської обласної державної адміністрації.

Засідання круглого столу відкрив та вів перший заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Шепелев, в заході приймали участь заступник директора Департаменту економічного, регіонального розвитку та торгівлі обласної державної адміністрації Валерій Михайлов, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Маргарита Степанова, яка розповіла про надання автономних преференцій ЄС Україні, про сучасні вимоги системи управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (НАССР) до сільськогосподарської продукції.

Також прийняв участь експерт міжнародного проекту Агроінвест з питань НАССР Юрій Оглашений, який детально розповів про переваги НАССР, результати економічного ефекту при його застосуванні. Ознайомив присутніх з введенням нового закону України, що гармонізує інші підзаконні акти до вимог ЄС при застосуванні системи управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР.

Крім цього в заході прийняли участь, заступник генерального директора ДП Херсонського науково-виробничого центру стандартизації, метрології та сертифікації Тетяна Сопочева, яка поінформувала присутніх про нововведення в законодавстві щодо запровадження в Україні нових сертифікатів, виконання вимог законодавства щодо якості та безпеки продуктів харчування.

Виступила Президент Херсонської Торгово-промислової плати Вікторія Остроумова, яка розповіла про методи застосування автономних торгівельних преференцій, використання сільськогосподарськими виробниками квот, та результати сертифікації продукції для здійснення експорту до країн ЄС з Херсонської області.

Також, серед запрошених були присутні керівники та працівники малих і середніх підприємств, представники громадських організацій – Асоціація фермерів, Асоціація «Здоров'я села, успіх нації».

Організатори круглого столу окреслили мету заходу - надання роз'яснень основних понять та практичних порад із впровадження та підтримки ефективності системи безпечності харчових продуктів, заснованих на принципах НАССР, та торгівельних преференцій що дає Євросоюз Україні, у першу чергу для тих виробників харчових продуктів, які здійснюють обробку, переробку чи зберігання овочів та фруктів (зберігання, миття, фасування, подрібнення, сушіння, консервування, охолодження, заморожування, виготовлення плодоовочевих консервів, соків, тощо). Крім цього озвучені основні перспективи для сільгоспвиробників щодо експорту продукції в рамках наданих автономних торгівельних преференцій Євросоюзом Україні.

Як відомо, на сьогоднішній день одним із стратегічних завдань України є поступова інтеграція в Європейський Союз.

Цей процес передбачає, серед багатьох інших завдань, виробництво якісних та безпечних продуктів харчування. Тому питання підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору економіки – це питання номер один, зазначили на засіданні.

Наша область за своїм природно-кліматичним та ресурсним потенціалом має можливість зайняти одне з провідних місць серед виробників сільськогосподарської органічної продукції та її реалізації шляхом експорту. Має унікальні можливості щодо розвитку овочівництва і баштанництва. І щороку є лідером в Україні по виробництву даної продукції. Сьогодні аграрії переорієнтуються на виробництво екологічно чистої плодоовочевої продукції надранніх строків дозрівання.

Слід визнати, що сьогодні сегмент екологічно чистих продуктів харчування на Заході постійно росте і розвивається вже більше 30 років.

Із кожним роком споживчий попит населення стає більш вимогливим до якості продуктів харчування, до умов їх зберігання та реалізації. Тому, на сьогодні більш уваги приділяється виробництву якісної продукції з впровадженням систем безпеки, сертифікованих за міжнародними стандартами.

Одним із шляхів виконання цієї вимоги, на думку директора Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Віталія Ярмака є використання вітчизняними підприємствами системи безпеки харчової продукції, яка б відповідала європейським стандартам. Такою системою є HACСР.

«Запровадження системи НАССР надає виробнику багато переваг економічного та управлінського характеру, саме застосування НАССР є підтвердженням виконання виробником законодавчих і нормативних вимог, засвідчує високий рівень відповідальності виробника перед споживачем, дозволяє підприємствам забезпечити стабільно високий рівень безпечності харчових продуктів, і завдяки довірі споживачів в умовах зростаючої конкуренції зберегти та розширити свою частку на внутрішньому ринку України. Також дана система допомагає здійснити розширення експортних ринків, адже в багатьох країнах світу НАССР є обов'язковою законодавчо встановленою вимогою, яка дає можливість використовувати превентивні (профілактичні) методи забезпечення безпечності під час виробництва та реалізації продукції, використовуючи раціонально матеріально-технічні ресурси. А також це суттєве зменшення втрат, пов'язаних із негативними наслідками повернень продукції»,- запевнив Віталій Олександрович.

Відомо,що вимоги НАССР можуть бути застосовані на усіх етапах виробництва харчових продуктів: від виробництва сировини,мпопереднього її оброблення, у виробництві харчових продуктів, транспортуванні, зберіганні, у системі продажу.

Впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів згідно вимог НАССР означає, що сільськогосподарське підприємство здійснює контроль одного або більше потенційно небезпечних чинників з метою запобігання або усунення їх у сировині та готовій продукції, або зменшення їх до допустимих рівнів.

На відміну від системи контролю якості і безпечності сільськогосподарської продукції, яка існує в Україні і базується на періодичних випробуваннях, НАССР передбачає заходи, що забезпечують необхідний рівень показників безпечності продукції в процесі її виробництва, при чому саме в тих критичних точках виробничого процесу, де може виникнути загроза появи небезпечних чинників. Система дозволяє виділити всі потенційно небезпечні чинники у харчовому продукті та запобігти їх виникненню.

Україна має великий аграрний сектор, що виробляє велику номенклатуру харчової продукції. Тому Україна є крупним експортером харчової і сільськогосподарської продукції. Україна є постійним постачальником зернових і олійних культур на світові ринки. Більша частина їх експортується до Ближнього Сходу, Східної Європи та держав-членів ЄС.

Для вітчизняних підприємств, які хочуть експортувати свою продукцію в країни ЄС, треба одержати інформацію про системи сертифікації продукції, які діють в цих країнах, а також про стандарти і інші нормативні документи, у відповідності яких повинна здійснюватись сертифікація.

Досить важливе питання – це не тільки кількісних квот і мита, а питання визнання української продукції по безпеці і якості.

Департамент агропромислового розвитку обласної державної адміністрації постійно сприяє підвищенню конкурентоспроможності аграрної галузі, розширенню ринків збуту, і головне – забезпеченню продовольчої безпеки області та здоров'я населення Херсонщини.

За матеріалами Департаменту АПР ХОГА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон