Чи може Херсонщина допомогти переселенцям?

Говорили вчора, 10 липня під час наради з питань забезпечення облаштування в Херсонській області, громадян України, які переселяються з тимчасово окупованих територій нашої держави

Учасники наради на чолі з губернатором Херсонщини Юрієм Одарченко, а також представником Президента України в АРК Наталією Попович презентували журналістам, як вони вважають «реальний механізм» виділення земельних ділянок та будівництва житла для переселенців. Хоча назвати «реальним» такий механізм важко, адже сам процес виглядить досить складним, та не дуже близьким до реальності. Тож пропонуємо вам особисто ознайомитись з цим проектом, та вирішити на власний розсуд на скільки відсотків він дійсно реальний.

Як розмістити?

На території нашої області знаходиться 18 районів, а також 3 міста обласного значення. В Бериславському районі, за словами головного архітектора Херсонської області, а також начальника управління містобудування та архітектури ОДА Григорія Ходіна, 345 земельних ділянок площею 75,31 га можна надати переселенцям під житлове будівництво, а також 1295 земельних ділянок площею 77,7 га для ведення особистого селянського господарства.

Також в цьому районі наразі є 13 вакансій, але до кінця поточного року має з'явитись 88 робочих місць. І так по кожному району нашої області, тільки з різницею в цифрах у кожному пункті.

Наприклад Херсонська міська рада може надати переселенцям 310 земельних ділянок площею 45 га під житлове будівництво, 82 земельних ділянки площею 11,8 га під ведення особистого сільського господарства. І найбільше серед з усієї області Херсонська міська рада надає 938 робочих місць.

Загалом Херсонська область надає переселенцям 4783 земельні ділянки для будівництва житла загальною площею 1062,1954 га та 3275 ділянок під ведення сільського господарства площею 2951,8386 га. 1801 робоче місце поки що на території Херсонщини для переселенців.

В.о начальника Головного управління Держземагентства у Херсонській області Вадим Дробот в ході наради повідомив, що управлінням Держземагентства проводиться спеціальна робота. Завдяки цій роботі, переселенець, який приїде на Херсонщину та схоче нормально облаштуватись зможе проконсультуватись.

Для цього в кожному районі Держземагентства уже закріплена людина, яка буде проводити прийоми. Працівник Держземагентства чітко буде роз'ясняти, які документи необхідні, до кого потрібно звернутись, як написати ту чи іншу заяву.

«Попереджаю, було прийнято рішення, що зазначені земельні ділянки для будівництва житлових будинків в населених пунктах спочатку будуть надаватися в оренду, для будівництва житлового будинку.

Коли людина завершить будівництво, зареєструє право власності на нерухоме майно в реєстраційній службі, буде запропоновано дану земельну ділянку вже отримати у власність, відповідно до Земельного кодексу», - поділився інформацією Вадим Дробот.

Де поселити?

За словами Григорія Ходіна, які будинки будувати вирішить кожен для себе сам. «Сьогодні є пропозиції від фірми, яка будує будинки. Вартість одного метра квадратного в районі 150 доларів. Вартість самого будинку, від ста тисяч і до двісті тисяч гривень, в залежності від площі.

Такі будинки будуть з усіма умовами, з водопроводом, каналізацією та всім необхідним. Такі помешкання зводяться десь за 60-90 днів, гарантія на них 50-60 років», – повідомив начальник управління містобудування та архітектури ОДА.

А голова Херсонського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» Олександр Пронін повідомив, що будуть надаватись кредити на купівлю житла строком до 20 років.

Сума кредиту та строк його погашення назначається в залежності від платоспроможності громадянина. «Сім'я, яка матиме трьох дітей звільняється від оплати процентів кредиту. Кредит являється цільовим, тому потрібно знати, що кошти не даються на руки позичальнику, а перечислюється продавцю житла», – розповів Пронін.

Присутній на нараді голова обласної державної адміністрації тут же підкреслив, що переселенці мають знати – можливість переїхати на Херсонщину є. Окрім цього є можливість буди працевлаштованим, мати дохід, щоб забезпечувати себе і свою сім'ю, а вже потім будучи працевлаштованим отримати кредит на будівництво будинку, вартість якого буде достатньо не велика, в залежності від можливостей людей, які будуть претендувати на таку програму.

«Ми вже казали, що від ста тисяч можна побудувати будинок. Ми робили такі дешеві пропозиції, бо розуміємо, що люди, які будуть змінювати своє місце проживання мають обмежені кошти. Акцентую, що земельні ділянки будуть виділяться людям, які їх потребують, але вони мають виконати нашу умову, тобто працевлаштуватися на території Херсонщини. Це необхідна умова і ми все робимо, щоб вона виконалася», – зауважив губернатор Херсонщини.

Де працювати?

Необхідною умовою адаптації людей звичайно є робота, яка буде приносити кошти для існування. Для цього, як повідомив директор Херсонського обласного центру зайнятості Євгеній Єрашов, система будувалась знизу до верху.

Тобто, якщо людина опинилась в одному з центрів зайнятості на території Херсонщини, не буде необхідності їхати до Херсона. Інформація з приводу наявних вакансій буде надана їй в тому місці, де вона перебуватиме, аби людина відразу змогла приступити до роботи.

«Сьогодні до нас звернулось 93 людини, їм усім надаються необхідні послуги. Ми можемо запропонувати 1801 вакансію, думаю цього достатньо. Окрім цього, ми будемо й надалі надавати робочі місця. Тобто Херсонщина готова сьогодні надати всю необхідну допомогу тим, хто її потребує. Головне, щоб було бажання працювати», – запевнив присутніх директор обласного центру зайнятості.

P.S. Начебто, план по допомозі переселенцям на Херсонщині досить не поганий, але виникають сумніви...

Давайте порахуємо, 200 000 гривень за будинок людина виплачує 20 років. Це по 10 000 на рік і приблизно по 900 гривень на місяць.

А тепер згадуємо села Херсонщини, де робочих вакансій взагалі мало, не говорячи вже про їхню високу оплату, а кожен місяць треба буде платити за будинок протягом 20 років...

Тетяна БОЙКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон