Голова СБУ про «Мирний план» Президента України

Президент України Петро Порошенко 20 червня представив в Донбасі мирний план з врегулювання ситуації на сході України. Про роль Служби безпеки України в ході цього плану її голова Валентин Наливайченко повідомив в інтерв'ю газеті «День»

- Пане Валентине, Президент ініціював «Мирний план» для врегулювання ситуації на Донбасі. Роль СБУ в ньому буде змінено?

- Надзвичайно важливо, що в Україні є Головнокомандувач Збройних сил і законно обраний Президент, який вирішив питання координації, відповідальності і реалізації плану з врегулювання ситуації на сході, використовуючи досвід інших країн.

Президент — професіонал у безпековій і міжнародній сферах, тому вимоги до роботи СБУ підвищені. Це стосується й відповідальності керівництва Служби безпеки, Антитерористичного центру й усіх суб'єктів боротьби з тероризмом та корупцією.

- Тобто функції СБУ не зміняться?

- Вони будуть актуалізованими. Безумовно, ми реагували і будемо реагувати на загрози з боку іноземних диверсійно-терористичних груп, на фінансування колишніми українськими високопосадовцями тероризму в Україні...

Вже заарештовано понад 90 терористів та диверсантів, серед яких 13 громадян Росії (крім бойовиків-найманців, це фахові офіцери-розвідники, агентура). Одне з останніх затримань у Києві — це поплічник ватажка диверсійних груп у Горлівці і Слов'янську.

- «Мирний план» Президента передбачає припинення вогню і створення коридору для відходу терористів, а також для складання ними зброї. А якщо не складуть?

- Загалом ідеться про можливість урегулювання і стабілізації ситуації на сході України. Ми говоримо і думаємо про мирних людей, яких треба захистити, щоб у них не стріляли, щоб їх не грабували, не викрадали дітей. Щодо терористів і диверсантів — вони мають беззастережно скласти зброю і припинити вогонь.

Ми готові до реалізації «Мирного плану» Президента України. Але, на жаль, ані терористичні, ані сепаратистські, ані комуністичні осередки на Донбасі, ані російська сторона, яка продовжує постачати зброю та бойовиків, у тому числі з Чечні, не готові до цього. Якщо їхня позиція не зміниться, проти них будемо діяти жорстко і безкомпромісно.

- На Вашу думку, скільки часу може зайняти процес складання зброї? Скільки приблизно терористів може розчинитися серед мирних людей, заховати зброю і перейти на партизанку? Скільки часу може зайняти процес очищення від такої категорії бойовиків?

- СБУ та правоохоронні органи розуміють, що роззброєння — не одноденний процес. Ті люди, які вчинили військові злочини, не зупиняться вже завтра. Головне — щоденно робити все для захисту та оборони українського кордону. Бойовики та військова техніка, яка заходить із російської сторони, — це не кордон.

Ми повинні розуміти, що наші прикордонники опинилися «між двома вогнями». Сьогодні йде перекриття і посилення кордону військовими силами. Але замало тільки відновити кордон. Його ще потрібно утримати, відбудувати довіру місцевого населення, зупинити постачання зброї та найманців із Росії. Якщо Росія пропускає бойовиків зі зброєю, то нам такий кордон не потрібен. Там доведеться ставити спеціалізовані споруди й повністю перекривати рух.

- Скільки, за вашими даними, сьогодні на Донбасі озброєних терористів і взагалі бойовиків?

- Ми знаємо про походження, кількість та розміщення російських офіцерів, диверсантів, найманців, зрадників із міліції та СБУ. Наприклад, найманці-бойовики «казаков Козицына» — близько трьохсот, криміналітет колишнього українського прапорщика Мозгового налічує до чотирьохсот озброєних бандитів. У сукупності кількість таких угруповань терористів і бандитів на Донбасі — чотири з половиною тисячі. І їхнє постійне поповнення з Росії — ключова загроза національній безпеці України. Саме це не дає змоги врегулювати ситуацію та відновити мирне життя.

- Чому влада досі не запровадила воєнний стан на сході країни?

- Треба розуміти і захистити людей, які живуть на території Луганської та Донецької областей. Російський інформаційний вплив та пропаганда, проплачені незаконні озброєні формування, провокації, мародерства — війна, яка сьогодні ведеться саме проти них. Але люди хочуть жити в мирі, мати робочі місця, зарплату, освіту для своїх дітей. І саме заради цього ми маємо реалізувати «Мирний план» Президента України.

- Чи не передбачаєте ви розширення актів тероризму на інші регіони України? Київ надійно захищений?

- Локалізувати й зупинити загрозу ми можемо після ліквідації терористичних загроз у Луганській та Донецькій областях і зупинення постачання зброї, наркотиків, грошей і найманців через наш кордон. Справді, терористи, які заїхали в Україну, залучають до злочинної діяльності колишніх українських правоохоронців та криміналітет з інших регіонів. Останні затримання СБУ провела в Одесі, Києві, Харкові. Ми затримали диверсійні й терористичні групи, які планували вчинення диверсій та провокацій. Ми робимо все, щоб захистити країну.

Повну версію інтерв'ю з головою Служби безпеки України Валентино Наливайченко читайте на сайті газети «День»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон