У Херсоні зустрілися чиновники та митці

Зустрілися сьогодні, 30 травня в Херсонському обласному театрі під час профільної мистецької наради режисерів, драматургів, директорів театрів України з українськими чиновниками від мистецтва

Зустріч відбулася в рамках Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії». Видатні діячі театрального мистецтва та українські чиновники від культури зібрались під нашим мистецьким дахом, аби обговорити наболілі питання, що стосуються культурної сфери.

На запитання театральних митців відповідали: Олександр Книга – Президент фестивалю «Мельпомена Таврії», Олена Воронько – начальник відділу театрального мистецтва та кіно Департаменту мистецтва та навчальних закладів Міністерства культури України, а також Олександр Журавчак – заступник Міністра культури України.

На початку творчої наради директор Херсонського академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша, Президент фестивалю «Мельпомена Таврії» Олександр Книга подякував усім присутнім за те що, долучилися до такого важливого обговорення.

Далі слово взяв Олександр Журавчак, який повідомив присутніх, що сьогодні, у вузькому колі директорів театрів України відбулось обговорення основних базових змін, які плануються вводити в системах: контрактів з артистичним персоналом, конкурсного відбору керівників. Надалі Журавчак сказав декілька слів про основні три завдання, які сьогодні поставило перед собою Міністерство культури України.

«Перше завдання, яке ставилось перед нами – це зберегти те, що в нас вже є, тому що через дірки в бюджеті нашої країни, була небезпека в погіршенні умов праці. Але, нам вдалося відстояти фінансування галузі на тому рівні, який був і в попередні роки. Нам вдалось відстояти всього 5% скорочення загального бюджету на Міністерство культури. Також ми відстояли думку, щоб на культуру не були введені ті пропозиції, які б перевели театри, цирки на державні розрахунки», – повідомив Олександр Журавчак.

Єдині моменти, які за словами заступника Міністра культури України не вдалось відстояти – це надбавка у розмірі 50% працівникам бібліотечної сфери. Також вчителям дитячих музичних шкіл та шкіл естетичного виховання зробили надбавку не 20%, а до 20%.

«Наша реакція на такі речі була блискавичною, - заявив Журавчак. - Тому рекомендаційні листи, з проханням не допустити значні скорочення надбавок уже надіслані по усіх областях України. Працівникам бібліотек надбавки – не менше 40%, по школам – не менше 15%. Також ми надіслали такі листи до Міністерства фінансів, щоб не погоджували ці пропозиції, які до них надходили, щодо скорочення таких надбавок, так як вони являють собою значне погіршення умов праці. Ми тримаємо усе під контролем, наскільки можемо, аби відстояти повернення тих гарантій, які були раніше», – розповів заступник Міністра культури України.

Друге завдання, яке сьогодні також лежить на плечах Міністерства культури – це відстоювання дуже кричущої проблеми Півдня та Сходу, а саме охорони об'єктів культурної спадщини: музеїв, заповідників. Ці питання за словами Журавчака, взагалі не вирішуються багато років, так як в Україні завжди дефіцит бюджету: «Отримуємо постійні сигнали, що знімають охорону. Навіть об'єкти, які становлять собою національне значення залишаються практично без охорони. Сьогодні на Півдні та на Сході вони майже у вільному доступі. Ми виходили з ініціативою забезпечити охорону таким об'єктам і на уряд, але на жаль там вона була відхилена. Зараз ми вже на рівні Верховної Ради будемо відстоювати позицію, аби на законодавчому рівні була введена стаття по захищенню видатків».

І третє завдання, яке стоїть перед Міністерством культури – це збір коштів на кіно. Адже усім відомо, що кіномистецтво в Україні майже не розвивається. Чому? А тому, що також не вистачає фінансування: «З бюджету, зараз, при такій ситуації в країні додаткове виділення на кіно просто не можливо. Тому, ми кажемо, що додаткових коштів нам не треба, але ж дайте можливість нам створити ще один механізм із залученням коштів, на спеціальний рахунок кіно», – закінчив розмову Журавчак.

Тож будемо сподіватись разом із діячами культури, що фінансове покращення настане і у їхній сфері, хоча в сьогоднішній ситуації взагалі важко про щось говорити.

Тетяна Бойко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон