У Херсоні знову судяться за "Дубки"

Херсон, парк, дубки
Цього разу за зелену зону, розташовану на Миколаївськомку шосе, судиться Херсонська обласна прокуратура.

Позивач просить визнати недійсним рішення міськради про передачу в оренду майже 2,5 гектарів. Вартість ділянки – понад 10 мільйонів гривень. За даними прокуратури, на 10 років у приватні руки ласий шматок землі перейшов незаконно.

Як виявилося, Херсонська міська рада поновила договір оренди, термін якого сплив ще в 2012 році. І це після того, як земля вже перейшла до комунальної власності.

Яким чином вдалося провернути оборудку, залишається тільки здогадуватися. Факт у тому, що в користування юридичній особі ділянка відійшла без обов’язкової процедури – проведення торгів. Йдеться про одну з місцевих компаній.

Скандал навколо херсонських «Дубків» вперше спалахнув восени 2009 року. Тоді депутати міської ради проголосували за передачу 5,5 гектарів зеленої зони за автовокзалом донецькій компанії «Амстор». За смішну навіть на той час суму – пів мільйона гривень. Орендарю вже й були дозволили готувати землевпорядну документацію.

Компанія збиралася будувати великий супермаркет. І депкорпус став на її, тоді як місцеві підприємства давали за ділянку до двадцяти мільйонів гривень. Обранці, наближені до тодішнього міського голови, навіть всерйоз хотіли пересадити 50-річні дуби «аби тільки інвестор зайшов»…

Пригадується, як останній привіз у міськраду торбу здоби, яку роздали депутатам. «Продалися за булки» — такими заголовками тоді сипали місцеві ЗМІ. Втім, переміг все ж здоровий глузд. На захист «Дубків» піднялася громадськість. Договір з «Амстором» міськрада вимушена була розірвати.

У 2019-му році питання «Дубків» знову намагалися протягнути через сесію, тільки вже з вдвічі меншою ділянкою. І знову цьому завадили резонанс і спротив громади. Та, як видно, земля в приватні руки таки потрапила.

Між іншим, за даними Державного земельного кадастру цільове призначення зазначеної ділянки — під будівництво об’єктів торгівлі та сервіс останніх. Тобто, заберуть цю землю в однієї компанії і віддадуть іншій чи ні — їй все одно світить забудова. За документами це вже давно не парк «Ювілейний», за який понад 10 років тому так відчайдушно боролися городяни.

Відтак «Дубки» у громади таки відібрали...

Марина САВЧЕНКО
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон