У Херсоні вчать робити різдвяних павуків

Херсон, різдвяні, пауки
У Херсонській світлиці обласного центру народної творчості представлені павуки, виготовлені майстрами різних територіальних громад Херсонщини. Ці прикраси різні за формою та складністю виконання, та зроблені з великої кількості дрібних деталей.

Про це розповіла начальник інформаційного відділу центру Наталія Вигоднер у коментарі Суспільному:

«Є така дохристиянська космогонічна колядка давня українська «Ой як же було із давна віків». Там йдеться про те, що коли не було ще ні неба, ні землі, а були лише брати павутинники, які на раді радили, як цей світ заснувати. Це ще за дохристиянських вірувань. А вже в християнстві також існує легенда про павука. Коли солдати царя Ірода переслідували немовлят і вбивали, то печеру, де ховалася Мати Божа з Ісусом, павуки заклали так, що солдати подумали, що давно ніхто туди не заходив»


Каже, різдвяні павуки з'явилися на Херсонщині завдяки першим переселенцям із західних та центральних областей України, які привезли з собою на південь свої різдвяні традиції.

«Щоб зробити різдвяного павука «треба взяти 12 соломинок однакового розміру та скласти трикутнички», - так каже майстриня Таїсія Бецун: «Потім зв'язати між собою і виходить такий ромб. На одного павука з 5 ромбиками нам потрібно 60 соломи різного розміру»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон