Експортери Херсонщини почнуть працювати з європейськими партнерами за новими правилами

Вчора, 29 квітня в приміщенні Херсонської Торгово-Промислової палати відбувся інформаційно-навчальний семінар на тему: «Експорт сільськогосподарських товарів до країн ЄС з урахуванням автономного преференційного торгового режиму для України».

У зазначеному заході прийняли участь перший віце-президент ХТПП Валентина Удод, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Маргарита Степанова, експерт УЕіС ХТПП Світлана Бондар, начальник відділу кредитування юридичних осіб АТ «Державний експортно-імпортний банк України (АТ «Укрсімбанк») Ростислав Соболь.

Серед запрошених були присутні голови та керівники промислових та аграрних підприємств Херсонщини: ф/г «Лєна» В.-Лепетиського району, ПП «Вдовиченко» В.-Лепетиського району, ПП «Сайдулаев», ф/г «Аделаїда» Голопристанського району, ПП «Сіненко» Голопристанського району, ф/г «Зоря Каховщини» Каховського району, ДП ДАФ «ім.Солодухіна» Каховського району, Білозерського району, м.Херсон, «Бон-Херсон», ТОВ «Содружество», ПРАТ «Чорнобаївське», ТОВ «Чумак», ПРАТ «Херсонський хлібокомбінат», ТОВ «Геліос» та інші.

Сьогодні співпраця України з європейськими партнерами вступає в нову фазу. Не чекаючи, поки буде остаточно підписана і набуде чинності Угода про зону вільної торгівлі, як частини Угоди про асоціацію, наприкінці квітня ц.р. ЄС почне застосовувати так звані автономні преференції. Це означає, що в односторонньому порядку знизиться мито практично на всі українські товари, а деякі товари можна буде експортувати з нульовою ставкою мита.

Зокрема, на переконання директора Департаменту Агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Віталія Ярмака: «Насамперед, преференції виявляться позитивними для агропромислового комплексу, адже в цій сфері Україна має найбільші ставки мита в ЄС. Сьогодні наші аграрії вже навчилися вирощувати якісну продукцію, а тепер мають навчитися її правильно та вчасно реалізовувати».

Що стосується традиційної промисловості (машинобудування, металургія тощо), то на цих ринках у ЄС достатньо низьке мито, але навіть тут зниження ставок на 1-3% піде тільки на користь українським виробникам.

Присутній на семінарі начальник відділу кредитування юридичних осіб АТ АТ«Укрсімбанк» Ростислав Соболь закликав присутніх керівників агропромислових підприємств нашого регіону скористатися пропозицією Державного банку з метою подальшого проведення весняно-польових робіт: «Сьогодні ми є лідерами з кредитування експортних та імпортних операцій на ринку України. Для цього у нас розроблено ряд продуктів, які можуть бути корисні як вами, так і вашими контрагентами, які, можливо, будуть здійснювати експорт вашої продукції. Одним з перших умов кредиту є фінансування вашого виробничого процесу. Для банку сьогодні в пріоритеті є фінансування посівної компанії, ставки на сьогодні прийнятні, ми фінансуємо і приймаємо рішення під 21 % річних, і на сьогодні вже прийняті рішення щодо часткового рефінансуванні Нацбанком кредитних проектів, які вже видані нами на посівну кампанію»,- зазначив Ростислав Леонідович.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Маргарита Степанова розповіла про значні об'єми експорту сільськогосподарської продукції з нашого регіону, зазначивши, що з кожним роком збільшується валове виробництво якісної і конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції, тому ринок експорту при сьогоднішніх умовах реалізації потрібно використати нашим аграріям.

За словами Маргарити Михайлівни «Основним пріоритетом експорту продукції є продукція сільського господарства, адже, якщо брати статистичні показники 2013 року, то експорт продукції з Херсонської області зернових і технічних культур складає 59% від загального обсягу експорту, плодів та баштанних культур 4%,овочів близько 10%. Тож сьогодні в наших аграріїв є додаткова нагода і можливість для успішної реалізації своєї продукції в країни ЄС».

Відомо, що з 23 квітня 2014 року Європейський союз вводить торгові преференції для експортних товарів українських виробників. Вітчизняні експортери почнуть працювати з європейськими партнерами за новими правилами, що дозволить їм випробувати свої сили на конкурентному ринку ЄС.

За основу введення автономного преференційного торгового режиму взяті домовленості про лібералізацію доступу до ринку ЄС в рамках Угоди про асоціацію, які включають в себе графік скасування ввізних мит ЄС і домовленості за обсягами тарифних квот. І хоча автономний преференційний торговельний режим діятиме тільки протягом 6 місяців (до 1 листопада 2014 року), обсяги тарифних квот залишаться колишніми, як це визначено Угодою про асоціацію.

До того ж, ставки ввізного мита ЄС встановлені на рівні, який повинен діяти в перший рік після введення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Перший віце-президент ХТПП Валентина Удод надала присутнім рекомендації щодо надання документів для визначення країни походження сільськогосподарської продукції, наголосивши, що «ЄС ділить ввезену на свою територію продукцію умовно на чотири категорії, згідно яких існують такі визначення як "Продукція, не чутлива для економіки ЄС" - на цю продукцію ставка мита - 0%, «Продукція напівчутлива, знижка мита - 65%, "Продукція чутлива", - на неї йде знижка мита в районі 30%, продукція категорії "Дуже чутлива",- має митну знижку всього в районі 15%».

Експерт УЕіС ХТПП Світлана Бондар детально розповіла присутнім щодо Автономного преференційного торгового режиму ЄС для України, зокрема про особливості введення квотування у двосторонній торгівлі між Україною та ЄС, яке означає, що українські виробники отримують можливість завозити певні об'єми даних товарів без стягнення ввізних мит. "При цьому мова йде не про обмеження об'ємів імпорту, а лише про те, що імпорт зазначених товарів понад певного об'єму потрапляє під загальний режим імпорту, тобто оподатковується за тими ж умовами діючими для України сьогодні,- зробила уточнення Тетяна Сергіївна.

В рамках застосування режиму автономних торгових преференцій відповідно до досягнутих домовленостей оформлення та видача сертифікатів форми EUR.1 буде знаходитися в компетенції ТПП України і регіональних Палат.

Одночасно продовжує діяти режим GSP(ГСП ЄС - Генеральна система преференцій ЄС) на ті товари, які вказані у Регламенті ЄС 978/2012 від 25.10.2012р. При цьому експортер має право вибирати найбільш сприятливий преференційний режим для товару, який експортується.

Сьогодні Україна є пріоритетною країною-партнером рамках Європейської Політики Сусідства та Східного партнерства. Європейський союз зацікавлений у поглибленні відносин з Україною шляхом простого двостороннього співробітництва, поступово включаючи прогрес на шляху до політичної асоціації та економічної інтеграції.

Тож проведення сьогоднішнього семінару стало ще одним важливим кроком назустріч європейським партнерам, в ході якого учасники мали змогу обговорити різноманітні хвилюючі їх питання, а також мали змогу отримати кваліфіковані відповіді від провідних фахівців.

Соломія Кваско

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон