В Херсоні є зручні місця для пробіжки

Херсон, пробіжка, спорт
Спробуйте замінити вранішню каву пробіжкою. Повірте досвіду: отримаєте заряд бадьорості на цілий день. А вечірня пробіжка знімає стрес та дає змогу гарно заснути. Щодо доступності цього виду спорту, то тут взагалі одні плюси. Особливо в Херсоні, де клімат дозволяє бігати увесь рік.

У цьому переконалися вже багато херсонців, які обрали біг підтюпцем для здоров'я, стрункої фігури та зміцнення імунітету. Не буду перерахувати всіх переваг, пропоную просто спробувати. Коли почати? Та хоч завтра.

Але спочатку порадьтеся з лікарем. Дізнайтеся, чи немає у вас протипоказань до бігу підтюпцем. Якщо є, запитайте про рухові альтернативи: лікувальна фізкультура або скандинавська ходьба. Якщо ж протипоказань немає, і ви вже зважилися приєднатися до руху за здоровий спосіб життя, пропонуємо кілька порад.

На чому зосередити увагу та чого робити не варто

Не забувайте, що біг підтюпцем - це фізичні навантаження. Тому не варто вживати їжу за годину до заняття та не менше 15 хвилин робити розминку перед бігом. Темп для початківців має бути повільним та орієнтованим не на дистанцію чи швидкість, а саме на час. Не поспішайте, вчіться насолоджуватися процесом.

Не ставте мети побити рекорди на першому ж тренуванні. Можливо, колись початківці теж будуть орієнтуватися на ваші досягнення. Але це - згодом. Наразі ваша ціль - регулярність тренувань, щонайменше 12 разів на місяць. Це майже як філософія самураїв: “Не важлива мета - головне шлях”, - якщо буде регулярність занять, результати будуть покращуватися.

Хто прагне схуднути, майте на увазі: жирова тканина починає зменшуватися після двадцятої хвилини тренувань. Але тривалий біг підтюпцем з зайвою вагою може призвести до надмірного навантаження на суглоби. Тому краще починати підготовку до бігу зі звичайної пішої або скандинавської ходьби.

Де та коли краще бігати

Бігайте в світлу пору. Або при гарному освітленні, наприклад, у спортивному залі. Це значно зменшить ризик травматизму.

Не дуже гарна ідея бігати в центрі міста чи по головних вулицях поряд із проїзною частиною та по тротуарах, де багато пішоходів. Користь від таких тренувань зведеться нанівець. По-перше, під час бігу легені активно працюють, але замість цілющого повітря ви будете насичувати організм шкідливими вихлопами автомобілів. Після такого забігу може бути й зле. А по-друге, перехожі та світлофори будуть заважати дотримуватися рівномірного темпу.

Де бігати? У кожному мікрорайоні є зручні місця. Наприклад, на шкільних стадіонах. З упевненістю можу сказати, що після того, як закінчились уроки, бігати там ніхто не забороняє та не заважає. Також гарно облаштована бігова доріжка є у парку “Херсонська Фортеця”.

План тренувань

Складіть план тренувань, на місяць має бути щонайменше 12 забігів, тобто по три на тиждень. Більше занять для новачків будуть виснажливими, потрібно давати час на відпочинок, відновлення організму.

І, наостанок. У зимову пору рекомендуємо одягати вітрівку. Вона найзручніша для занять у холодну пору. Та придбайте пару зручного взуття. Повірте досвіду, при регулярних заняттях вона зайвою не буде.

Здоров'я та успіхів!

Матеріал підготовлено у межах Медіашколи “Вгору”, що проводять Благодійна організація “Фонд милосердя та здоров’я” в партнерстві з Медіаплатформою “Вгору” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон