У Херсоні вчать українським традиціям в музеї

Херсон, музей, традиції
У Херсонському краєзнавчому музеї – зимова казка. Щоп’ятниці у грудні діти від 7 до 10 років вивчають різдвяні традиції різних народів через художній твір. Вчать і українські традиції, пригадують колядки й самі готують кутю за своїм смаком.

Діти вже здійснили подорож до Швеції та познайомились з "Різдвяним гномом" Свена Нордквіста. Далі попрямують до Англії за "Різдвяної піснею" Чарльза Діккенса, а в Німеччину їх проведе "Лускунчик" Гофмана.

Зимова казка. Як дітей вчать українським традиціям у херсонському музеїСуспільне.Херсон
Що таке реліквія, слухачі зимової казки мають уявлення. Річ, яка передається в родині з покоління в покоління, і не обов’язково коштує дорого. Реліквії, цінні для історії народу, зберігає музей.

"На попередньому ми читали книгу «Різдвяний гном». Мені сподобалась, там про Різдво, цікава книга", - каже постійний відвідувач музею Артур Дмитрієв.

"Я буду читати, якщо знайду. А казка називається "Крамничка тітоньки Мальви", - говорить Ілля Шендригін.


"Ми раніше подорожували Різдвом різних країн, а цього року вирішили казками подорожувати й дізнаватись про Різдво. Ми розуміємо, що сьогодні читання не таке популярне серед дітей, як хотілось би, і тому намагаємось привчати до того, що книга може бути дуже-дуже цікавою", - розказує наукова співробітниця краєзнавчого музею Ліана Комарденко.

Про деякі традиції зустрічі Різдва діти знають і в родинах їх дотримуються, деякі – поступово зникають і про них можна почути на музейних заняттях.

"Я запам’ятав традиції: треба робити дідух, треба узвар, кутю, різні 12 страв, ходити до родичів, носити їм хліб, випічку", - каже Андрій.

Обрядову страву – кутю – діти могли сформувати самі. Родзинки, чорнослив, мед, мак, горішки додавали до відвареної пшениці.

"Моя бабуся готує …кутю. Я думав, коли був маленький, що це невкусно, горько. А тут я попробував, сам зробив. Мені сподобалось", - каже Ілля.

"В перший раз я спробував кутю. Дуже смачно",- говорить Теодор Абдельнур.

Рухливі ігри, створення колажів з ялинкою і побажаннями, колядки і пригощання традиційними для тієї чи іншої країни смаколиками. Музейні співробітники вже готують для найменших відвідувачів англійську та німецьку зимові казки.

Олена Ліщенко
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон