У Херсоні парковки хочуть зробити безкоштовними

Херсон, безкоштовні, парковки
Нещодавно в стінах Херсонської міськради говорили про проблему облаштування платних парковок у місті та про те, що бюджет катастрофічно недоотримує гроші від відповідного збору

І тут бац! – новина – парковки у Херсоні скоро можуть взагалі стати безкоштовними. Відповідний проект рішення сесії опублікували на сайті мерії.

Нагадаємо, за перші 9 місяців 2021 року до бюджету Херсона надійшло 163 тисячі гривень паркувального збору, проте заплановано було отримати не менш трьох мільйонів за весь рік. Про причини недоотримання на засіданні виконкому 16 листопада розповів Георгій Колодяжний – директор профільного комунального підприємства «Сервіс-Центр».

За його словами, недостача надходжень пов’язана з тим, що на сьогодні в місті фактично немає платних паркувальних майданчиків, тому що вони не відповідають вимогам чинного законодавства, на що постійно вказують поліцейські та податківці. Отже, щоб відповідати букві закону, херсонським стоянкам не вистачає дорожніх знаків, розмітки, бордюрів і паркоматів.

Як на засіданні виконкому заявляв заступник мера Юрій Стельмашенко: «Із наступного року конкурсом займатиметься профільне управління, й воно буде напряму перераховувати кошти в міський бюджет. Тобто ми вилучаємо прокладку у вигляді КП».

Проте, можливо, проблему вирішать зовсім іншим способом – зробивши всі парковки безкоштовними. Відповідний проект рішення сесії на сайті міськради опублікували 8 грудня. Як сказано в документі, безкоштовне паркування пропонують запровадити на відповідних майданчиках, стоянках і паркінгах комунальної форми власності.

В разі, якщо це рішення депутати таки підтримають, діятиме воно до моменту прийняття міськрадою «Положення про організацію паркування транспорту на території Херсонської громади». Адже, як сказано в пояснювальній записці, діюче нині «Положення про організацію паркування» від 2011 року «не забезпечує належних умов для надання якісних послуг із паркування, а також не охоплює всю територію, на яку сьогодні поширюється юрисдикція міськради, а отже втратило свою актуальність».

Серед причин необхідності зробити парковки в Херсоні безкоштовними – неефективність роботи на цьому терені профільного КП «Сервіс-Центр», про що сказано у висновках міського управління аудиту та контролю. Ще один мотив, названий у документі: «Перевага суспільного інтересу громадян над незначними надходженнями до бюджету коштів за паркування». Задля підтвердження цієї останньої думки автор проекту – депутат Іван Глухов – на свої сторінці в соцмережі написав: «Одразу для “борців за поповнення бюджету” хочу зазначити, що в день бюджет отримує від цієї діяльності "аж" 500 гривень!».

Зараз може воно й так, проте, якщо б паркувальні надходження складали б три мільйони гривень на рік (як було заплановано), то місто клало б до своєї скарбниці кожного дня по 8219 гривень. Та для цього ж треба щось робити – облаштовувати парковки чи проводити конкурс для фірм, які б ладні були з цим впоратись… Чомусь у інших українських містах грошей за паркування не цураються, а дуже активно збирають і направляють на розвиток, як от, наприклад, у Дніпрі. А в нашому Херсоні, який, на жаль, декілька років поспіль у різних всеукраїнських рейтингах займає найнижчі сходинки, три мільйони гривень точно були б не зайвими.

А поки міська влада думу гадає, браві хлопці в помаранчевих і жовтих жилетах активно збирають у місті гроші за паркування. І довірливі містяни та гості обласного центру продовжують віддавати свої кровно зароблені не підозрюючи, що їх нахабно намахують. Таких «паркувальників» автор цих рядків бачить кожен раз, коли йде вулицею Миру. На відрізку від вулиці Ілюші Кулика до Університетської в свій час облаштували платну парковку – нанесли на дорожнє покриття відповідну розмітку та встановили паркомати.

Зараз цю непрацюючу техніку обгиджують голуби, та це не зупиняє ряджених «паркувальників» збирати на тому місці гроші з водіїв. Чи зупинить їх рішення про впровадження безкоштовного паркування в місті? Навряд. Побороти цих ділків важко, й не дивно, хто ж захоче вставати з насидженого та грошовитого місця!

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон