Стратегія міста. Як приклад Вінниці може допомогти Херсону

Місто, стратегія, Херсон
У серії матеріалів “Стратегія. Урбаністика. Розвиток” розповідаємо про міста, які завдяки довгостроковим стратегічним планам міста змогли досягнути економічного розквіту

Місто Вінниця вже кілька років поспіль очолює рейтинг найкомфортніших для життя українських міст. Мешканці задоволені чистотою вулиць, гарним станом доріг та доступним громадським транспортом. Крім того, вінничани високо оцінюють якість навчальних, медичних закладів, культурних установ і парків.

Послідовні покращення в таких складних питаннях, як інфраструктура чи комунальне господарство, є результатом тривалої спільної роботи місцевої влади та населення. Вінниця послідовно втілювала пункти Стратегії розвитку до 2020 року. Документ, ухвалений у 2010, був спрямований на активізацію всього наявного в неї потенціалу та розширення співпраці з іншими містами на регіональному та міжнародному рівні. Чи вдалося Вінниці досягти поставленої мети? І якою, власне, вона була?

Пріоритетами розвитку міста стали формування сильної територіальної громади, економічний розвиток, покращення стану екології та інфраструктури. Крім того, Стратегія також передбачала роботу над раціональним використанням міського простору та запровадженням кращих стандартів соціального життя.

За останні роки у Вінниці реалізували 49 проєктів у рамках конкурсу «Бюджет громадських ініціатив». Серед них – будівництво спортивних та ігрових дитячих майданчиків, прогулянкових алей, поповнення бібліотечних фондів, запуск культурно-освітніх осередків. Крім того, влада розглянула 54 проєкти, ініційовані інститутами громадянського суспільства.

Одним із найуспішніших пунктів Стратегії стало створення єдиного в Україні муніципального ситуаційного центру. До нього підключені 819 камер, що дозволяють проводити моніторинг багатьох інфраструктурних об’єктів Вінниці. Так звані “прозорі офіси” надають найбільшу кількість адмінпослуг в Україні. Свою назву вони отримали не лише за величезні вікна, завдяки яким установи виглядають просторішими. Якість та прозорість процедури надання послуг зробили ці офіси справжньою візитівкою міста. Також у Вінниці відкрилися три нових заводи. Загалом, за даними міської влади, з моменту прийняття Стратегії в місті створили близько 9 тисяч нових робочих місць.

За останні кілька років, тут відкрили три нові заводи – холодильного обладнання, завод з виробництва електрокабелів, та запустили завод з виробництва сонячних панелей.

Додаткові потужності ввели на сімох чинних підприємствах. За цей час у Вінниці створили ряд індустріальних парків: Вінницький індустріальний парк, індустріальний парк «Вінницький кластер холодильного машинобудування», індустріальний парк «Вінтер Спорт».

Крім того, місто активно допомагає малому та середньому бізнесу. У рамках реалізації Стратегії міська влада розробила програму розвитку соціального підприємництва. Щоб мотивувати людей ставати на цей шлях, вона започаткувала проєкти з компенсації за відсотками. Вона також започаткувала серію заходів «Марафон можливостей для бізнесу» та «Школу комунікації для бізнесу».

Щоб допомогти мешканцям, які опинилися в особливо скрутному становищі через ситуацію з коронавірусом, місцева влада ухвалила програму “Вінничани важливі”. Вона передбачає підготовку медзакладів до нових хвиль пандемії, щомісячну допомогу найбільш незахищеним жителям, а також допомогу бізнесу.

Гордістю та прикрасою міста є розвинений і зручний транспорт. Зокрема, у цьому питанні Вінниця тісно співпрацює зі Швейцарією, яка вже не перший рік поставляє їй вживані трамваї. Таким чином, місто за помірні кошти оперативно вирішує транспортні проблеми та забезпечує громадянам комфортне пересування. Однією з перших в Україні Вінниця запровадила систему електронного обліку оплати проїзду в громадському транспорті. Із муніципальною “карткою вінничанина” мешканці безконтактно розплачуються у трамваях і тролейбусах, заощаджують час і кошти. Її успішне використання надихає й інші українські міста. Наприклад, міська влада Херсона має намір запровадити “картку херсонця”, якою можна буде не лише розраховуватися в транспорті, а й у закладах торгівлі чи розваг.

Вінниця також активно позиціонує себе як центр готельно-ресторанного та розважального бізнесу. Вона навіть має свій відповідний бренд - “місто ідей”. Щороку кількість гостей у Вінниці зростає. Ця тенденція особливо посилилася під час пандемії в умовах закритих кордонів. Однак розваги та культурне дозвілля, яке пропонує місто, дійсно вражають гостей.

Пандемія дала активний поштовх розвитку туристичного потенціалу і для інших українських міст. Зокрема, природа та історична спадщина Херсона стала приємною несподіванкою для багатьох наших співвітчизників. Зараз місто активно працює над поліпшенням інфраструктури, розширенням палітри культурних та мистецьких подій, створює майданчики для комунікації між мешканцями, владою та бізнесом. Об’єднавши зусилля та орієнтуючись на успішні українські та міжнародні зразки, громада Херсона зможе суттєво поліпшити умови життя в місті.

Нині ж Вінниця продовжує роботу над новою віхою Стратегії, уже до 2030 року. Ми можемо сміливо назвати її містом, якому багато чому вдалося завдяки злагодженій роботі мешканців та влади. Маючи ефективну дорожню карту, Вінниця впевнено рухається до якісно нового рівня життя та розкриває свій потенціал.

Херсонська міська рада також ініціювала написання Стратегії розвитку Херсонської міської територіальної громади до 2030 року. Цей документ має допомогти чітко спрямувати зусилля громади на розвиток міста на найближчі 9 років.

У Стратегії розвитку Херсону визначили шість напрямків. Це економічний розвиток; диджиталізація та ІТ-технології; інфраструктура та ЖКГ; містобудування; медицина, освіта і наука; та інклюзивність публічних послуг. І яким буде кінцевий документ, залежить від нас самих.

Поділитися своїми ідеями може кожен житель міста, заповнивши коротку анкету на сайті Херсонської міської ради. https://bit.ly/3uUVEOA

Розробка Стратегії розвитку Херсонської міської територіальної громади до 2030 року стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Херсонська міська рада реалізує ініціативу створення Стратегії за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» та у співпраці з Харківським національним університетом міського господарства імені О.М. Бекетова.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон