На Херсонщині обговорили недоліки української освіти

Для цього вчора, 23 квітня в Херсонську область приїздила голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

Про мету та результати свого робочого візиту в нашу область Лілія Гриневич розповіла на прес-конференції в Херсонській облдержадміністрації.

Голова Комітету Верховної Ради України зокрема повідомила, що зустрілась на Херсонщині з багатьма освітянами, серед яких: сільські вчителі, працівники професійно-технічної освіти, позашкільної освіти, дошкільних закладів, також працівники ВНЗ і студенти.

На думку пані Гриневич, головною складовою системи освіти є освіта сільська, тому про неї в першу чергу і говорили на зустрічах, тим паче, що на Херсонщині досить значну кількість займають сільські території: «Сьогодні дуже важливо, яким чином підняти якість освіти в сільській школі», - вважає голова Комітету ВРУ з питань науки і освіти. – «Це перше, найгостріше питання, але існують ще два, які також не менш важливі.

У Верховній Раді пройшов законопроект «Про вищу освіту», він забезпечує реальну автономію ВНЗ з одного боку, а з іншого збільшує їхню відповідальність за якість наданих освітніх результатів. Крім того, наш Комітет працює над новим законом «Про освіту», бо наше законодавство серйозно застаріло. Тому ці три основні питання було висунуто на обговорення»,- повідомила Лілія Гриневич.

Голова Херсонської ОДА Юрій Одарченко повністю підтримав позицію Л.Гриневич, а також поділився своїми думками, які стосуються проблем освіти: «Збереження закладів освіти Херсонщини також слугує приводом для того, щоб зберегти кількість населених пунктів, аби люди не виїжджали звідти і території були заселені».

Також губернатор Херсонщини підняв питання, можливості організації в нашій області Центру незалежного тестування, тому що АРК має студентів, учнів, які бажають навчатись в українських ВНЗ, а на території Херсонської області це буде зручно зробити. Одарченко, запевнив, що Херсонщина готова до переміщення такого центру на Херсонщину, адже має матеріальну базу і людей з відповідною кваліфікацією.

Ще одна тема, якої торкнулись на конференції стала недостатня кваліфікованість вчителів. І це проблема не тільки Херсонщини, а й всієї України, особливо це стосується сільських місцевостей. Мало хто, сьогодні виявляє бажання їхати працювати вчителем до села, тому проблеми з кадрами там дійсно існують. Навчати шкільним предметам дитину в селах, можуть люди, без спеціальної освіти, вони дуже часто й самі не розуміють дисциплін, які викладають.

Саме тому Лілія Гриневич вважає, що зараз необхідно зробити професію вчителя престижною, створити гідні умови оплати їхньої праці і можливо тоді, молодь порине в цю професію і не буде лякатись життя в сільській місцевості.

Тетяна Бойко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон