На вулицях Херсона можуть з'явитися охайні кіоски

Херсон, кіоски, благоустрій
Кіоски для Херсона – тема болісна. Мало того, що подекуди їх встановлюють без дозвільних документів, так і легальні МАФи інколи око не тішать.

Різнокаліберні будочки загальний вигляд міста зовсім не прикрашають. Це питання обговорювали на засіданні виконкому Херсонської міськради 24 листопада, де затвердили три варіанти зовнішнього вигляду МАФів. Працюючи над цим питанням, херсонські чиновники враховували досвід інших українських міст, таких як: Одеса, Харків, Луцьк, Київ і Львів.

Як зауважили в прес-службі Херсонської міськради, рішення прийняли для забезпечення єдиного підходу оформлення зовнішнього вигляду тимчасових споруд на території міста.

Так, міське управління містобудування та архітектури під час вирішення питання щодо оформлення паспортів прив’язки ТС рекомендуватиме замовникам при розробці ескізів фасадів споруд враховувати затверджені архетипи залежно від їхнього місця розташування. Тобто в центрі чи більш віддалених районах типи МАФів різнитимуться.

Більш детально про запропоновані три варіанти розповів головний архітектор Херсона Ігор Юрчак.

Перший тип (на фото No 1) може бути встановлений як окремий кіоск, так і в складі зупинки громадського транспорту.

Другий тип (фото No 2) – окремий модуль, який може пропорційно збільшуватись у залежності від необхідності.

Третій тип (фото No 3) – розроблений на основі морських контейнерів. « Ми розробили сучасні , привабливі, функціональні типи тимчасових споруд, – йдеться в коментарі головного архітектора на сайті мерії. – Виконком нас підтримав, далі – сесія міськради. Якщо нову концепцію зовнішнього архітектурного вигляду тимчасових споруд підтримають на сесії, робочий проект цих типів стане основою для встановлення ТС у Херсоні. Відтак спроститься процедура оформлення, утримання й контролю за станом конструкцій і зовнішнім виглядом міста». Однак, як зауважив на засіданні виконкому пан Юрчак, нові архетипи ТС стосуються лише частин міста зі сучасною забудовою (багатоповерховою та садибною).

Для історичного центру (наприклад, вулиця Суворова) впроваджуватимуть індивідуальний підхід.

Адже типовий кіоск (навіть гарно оформлений) не відповідатиме архітектурному оточенню, яке існує на старих вулицях. «Наприклад, ми зараз займаємось проспектом Ушакова. Там індивідуальний підхід, тому що він унікальний. Так і вулиця Суворова. І для таких вулиць не можна говорити про застосування типових споруд, які є по цілому місту», – підкреслив Ігор Юрчак.

Мер Херсона Ігор Колихаєв доручив головному архітектору та директору департаменту містобудування в найкоротший термін розробити концепцію зовнішнього вигляду центральних вулиць. «Щоб ми розуміли, потрібні там взагалі тимчасові споруди чи ні», – сказав міський голова.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон