На Херсонщині СБУ викрила фальсифікаторів ПЛР-тестів, які збували їх охочим безперешкодно потрапити до Криму

Херсонщина, фальсифікатори, ПЛР-тест
Служба безпеки України викрила зловмисників, які масово підробляли довідки про негативні результати ПЛР-тестів. Серед їхніх клієнтів – багато осіб, які хотіли безперешкодно перетнути адміністративний кордон з тимчасово окупованим Кримом.

Схема діяла щонайменше пів року, а «прибутки» ділків становили понад пів мільйона гривень щомісяця.

За даними слідства, організували протиправну діяльність двоє мешканців Генічеського району Херсонщини. Вони діяли на контрольному пункті в’їзду-виїзду (КПВВ) «Чонгар».

Спершу «обслуговували» відпочивальників, охочих потрапити на територію тимчасово окупованого півострова. Частина з них мали міжнародні Covid-сертифікати. Втім, оскільки їх не визнають представники окупаційної влади, то для безперешкодного перетину адміністративного кордону змушені були робити ПЛР-тести.

Скориставшись ситуацією, зловмисники пропонували мандрівникам оперативне виготовлення довідки про негативний ПЛР-тест без відвідин лабораторії. Просили за це 1,5 тис. гривень.

Згодом до схеми долучилися автобусні перевізники, у тому числі й ті, що здійснюють рейси з тимчасово окупованих територій. Вони часто перевозять людей на неокуповану частину України, наприклад, для поновлення документів на отримання соціальних виплат тощо.

Перед виходом на маршрут підприємець та водій маршрутного автобуса отримували від пасажирів фото їх паспортних даних та надсилали партнерам з Херсона. Після прибуття на КПВВ «Чонгар» «замовники» отримували фейкові довідки про негативні результати ПЛР-тестів і прямували далі до лінії розмежування.

У цієї категорії «клієнтів» зловмисники просили від 700 гривень за тест.

Уході обшуків, проведених за адресами мешкання та у транспортних засобах зловмисників, вилучено:
  • • фіктивні довідки про негативні результати ПЛР-тестів, виготовлені з використанням реквізитів одного із сертифікованих вітчизняних медичних закладів;
  • • електронні носії інформації та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності.
Наразі вирішується питання щодо оголошення зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності всіх причетних до схеми осіб.

Викриття протиправної діяльності здійснювали співробітники СБУ в Херсонській області спільно зі слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Херсонської окружної прокуратури.

Управління СБ України в Херсонській області
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон