На Херсонщині готують сир з іспанським присмаком

сир, Марянівка, Репілевський
Продукція крафтової сироварні сімейного підприємства «Агробізнес» у селі Мар’янівка славиться далеко за межами Херсонщини. Адже вона бере все краще з українського та світового досвіду кулінарії, й спроможна задовольнити будь-якого, навіть найвибагливішого гурмана.

Та нині мар’янівські сировари, здається, самі себе перевершили, приготувавши іспанський сир манчего. Знавцям одного цього слова достатньо, а для широкого кола читачів пояснення дає головний технолог підприємства Маргарита Рудюк.

— Твердий сир манчего в Іспанії виготовляють з молока кіз, котрі споживають пряні лугові трави. Його витримка може бути від тридцяти днів, до двох років. І смак продукту з часом змінюється від солодкуватості до гостроти – чим довше його витримують, тим він гостріший та пікантніший. Смакує і з білим, і з червоним вином, — розповідає Маргарита Василівна.

— Кози на фермі «Агробізнесу» елітної альпійської породи, й нічим не гірші, ніж іспанські, французькі чи австрійські. Їхнє молоко відповідає світовим стандартам. А от іспанські лугові трави в наших степах не ростуть, тому для українського манчего доводиться використовувати спеціальну закваску, аби повністю відтворити класичний смак. На мій погляд, амбітної мети ми досягли. Та останнє слово, звісно, за споживачами – нехай вони розкуштують.

Тим часом, сировар Юрій Шестов із гордістю відбирає для демонстрації голівку молодого сиру манчего, закладеного на дозрівання у тутешній банк сиру. Як і роблять в Іспанії, шедевр щільно огортає плівка з чорного латексу (на знімку), надаючи продукту навіть дещо еротичного вигляду. Та й через плівку аромат від нього такий, що просто голова паморочиться. Зрозуміло, чого прихильників гастротуризму від сироварні у Мар’янівці, як кажуть, за вуха не відтягнеш. Адже тут випускають 35 сортів тільки твердих сирів, і кожен з них – справжня насолода для гурмана.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

На фото: сировар Юрій Шестов пишається новим шедевром для гурманів – сиром манчего.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон