Херсонці сподіваються на вирішення "транспортної" проблеми

Херсон, громадський, транспорт
Налагодити роботу громадського транспорту в Херсоні – такою була одна із головних обіцянок, з якою нова команда на чолі з нинішнім міським головою Ігорем Колихаєвим ішла у владу. І херсонці цілком справедливо очікували, що актуальна транспортна проблема, нехай і поступово, вирішуватиметься.

Спочатку, дійсно, деякі зрушення в цій справі відчувалися. Так, окремі машини на тролейбусних та автобусних маршрутах, що належать комунальним підприємствам, нарешті почали курсувати обласним центром до 23:00.

Потім постало питання про поповнення рухомого складу міського громадського транспорту. І тут розпочалися нові проблеми. Наприклад, з особистої ініціативи міського голови було “згорнуто” проєкт про закупівлю нових тролейбусів, який херсонська влада спільно з ЄБРР розробляла впродовж кількох років. Щобільше – вже було підписано відповідний договір. Але в новій команді умови договору розкритикували, потім пішли звинувачення на адресу підприємства, яке виграло тендер: звинувачували у затягуванні постачання деталей комплектації. Хай там як, проєкт на сьогодні заморожений. Хоча зовсім недавно на своїй сторінці у Фейсбуці Ігор Колихаєв запевнив, що ще до Нового року, якщо пощастить, до обласного центру таки прибуде кілька нових тролейбусів:

“Кілька нових тролейбусів у Херсоні з'являться за найоптимістичнішими прогнозами до Нового року, за найпесимістичнішими – до Різдва. Далі постачання тролейбусів здійснюватиметься за графіком. Дякуємо нашим партнерам за те, що пішли назустріч херсонцям і перейнялися тим, щоб ми отримали своє замовлення якомога раніше”, - пише міський голова.

Звідки саме візьмуться нові тролейбуси, Ігор Колихаєв не пояснює. Хоча в цьому ж посту, трохи вище, зазначає:

"Ми повинні були підписати договір на постачання, але я відклав угоду до періоду, поки фірма не визначиться зі строками доставлення нам будь-якої частини замовлення".

Не дочекавшись, а, вірніше, зі скепсисом чекаючи на нові одиниці електротранспорту, херсонці сподівалися на постачання хоча б нових маршруток. І, дійсно, минулого літа до Херсона прикотилися 30 новеньких автобусів марки АТАМАН А092Н6.

На презентації цих новинок чиновники стверджували, що у них “низький посадковий в'їзд, що гарантує доступність для людей з обмеженими можливостями. Автобуси оснащені інформаційними табло, що підказують пасажирам, як вони рухаються маршрутом. Крім того, у салоні – спеціальне місце-утримувач для інвалідного візка. Місць для сидінь у кожному з цих транспортних засобів – до 17, загальна кількість місць – до 52. У салоні передбачено систему зонального кондиціювання (окремо для водія та пасажирів)”.

Автобуси були розподілені на "найпопулярніші" маршрути Херсона і колесять містом уже більше, ніж пів року. Але, як з'ясувалося, горезвісні зручності припали до смаку далеко не всім городянам.

Так, один з учасників групи "Транспорт Херсона" у Фейсбуці, описуючи свою першу поїздку в "Атамані", зауважує:

"Конфігурація салону дивна, низькопольність номінальна, а "недосходинки" в салон - це взагалі но коментс. Гроші водієві передавати максимально незручно, потрібно піднятися на ще одну сходинку і тягнутися. А такої проблеми не було б у дійсно низькопідлогового автобуса з передніми дверима, а не середніми, як тут. По суті, звичайний "Богдан", просто поки новий, але коли він стане таким же убогим? На мою думку, це не міський автобус, хоч би що про нього говорили, а пародія”.

Крім того, пасажирів обурює, що і в цих нових автобусах застосовують старі херсонські "технології": наприклад, завішують вікна якимись курними портьєрами, що заїжджих громадян закордонних країн незмінно дивує. До того ж переднє сидіння (номінально призначене для білетера) у салоні обов'язково обгороджується ланцюгом – щоб там ніхто не зміг сидіти. Плюс також відсутні QR-коди для оплати за проїзд за допомогою електронних пристроїв.

Виходячи з усього цього, багато громадян нарікають, що їм під виглядом "подарунка" в черговий раз впарили "шило замість мила". Та й про подарунок не може йтися: автобуси закуплені коштом міського бюджету - тобто, за гроші самих пасажирів.

Про те, яким саме має бути справжній комфортний пасажирський автобус у місті, можуть розповісти жителі Києва, Тернополя, Івано-Франківська та низки інших міст України, в яких уже давно працюють великі автобуси з низькопідлоговою посадкою та підвищеною місткістю. Ось, наприклад, як виглядають міські пасажирські автобуси у Тернополі, які цей обласний центр придбав у кредит за 2 мільйони євро:

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон