Реконструкція набережної та будівництво у Таврійському мікрорайоні: Депутати підтримали зміни до Програми містобуду

херсон, містобуд, зміни
«Набережна Херсона повинна стати візитівкою міста», – стверджує міський голова Ігор Колихаєв. Про те, що Херсон має бути комфортним містом не лише для херсонців, а й туристів йшлося у передвиборчій програмі теперішнього міського голови. «Херсон має стати не транзитною точкою для туристів, які їдуть на відпочинок до моря, а містом, куди хочеться повертатися», – йшлося у програмі. Набережна – одна з родзинок туристичної привабливості. Зробити її сучасною, чистою та озелененою – таке завдання ставить перед собою команда міського голови.

Втім, для реалізації таких амбітних задач потрібні зміни у Програмі містобудівної діяльності та території Херсонської міської територіальної громади. Сьогодні на сесії міськради 45 депутатів такі зміни підтримали, тож ця, та інші задачі, які стосуються містобудівної документації, тепер можуть втілитися у життя.

Детальніше про Програму містобудівної діяльності та території Херсонської МТГ.

Так, одним із завдань оновленої Програми є створення та впровадження сучасної системи містобудівного кадастру.

Кадастр – це база даних, в якій зібрані відомості про користувачів земельних ділянок, споруд та планувально-архітектурних рішень, що приймаються міською радою.

Наразі така база даних у місті існує, але через відсутність необхідного програмного забезпечення та технічних засобів для зберігання інформації – серверів, її можливості обмежені. Впровадження сучасної системи спростить процедуру отримання різного виду довідок, на кшталт відомостей про земельні ділянки та наявність чи відсутність обмежень щодо їхнього використання. Впровадження сучасних технологій дозволить продовжувати наповнювати кадастр новою інформацією та спростить роботу з нею”, – пояснює головний архітектор міста Ігор Юрчак.

На його думку, одна з ключових позицій прийнятого сьогодні рішення – внесення змін до Генерального плану міста та розроблення детальних планів деяких територій.

Генеральний план міста – це стратегічний, глобальний документ, який задає основні напрямки розвитку міста. Попередній Генплан зразка 2003 року вже давно не відповідав дійсності й потребував внесення змін. Що ж стосується детальних планів, вони необхідні для деталізації місцевості. Як приклад, у них зазначається наявність та кількість паркувальних місць, тимчасових споруд, внутрішніх проїздів, озеленення. Їхнє створення – об’ємна та клопітка робота, адже визначає повністю інженерне навантаження території.

Прийняте сьогодні рішення стосується розробки детального плану набережної міста, яку планують реконструювати, та внесення змін до існуючого плану Таврійського мікрорайону 4-Б.

Якщо з набережною зрозуміло, то у чому полягає необхідність реконструкції мікрорайону?

Після анексії Криму багато українців та кримських татар покинули півострів, переїхавши на постійне місце проживання на материкову частину України. Держава не залишилась осторонь проблем своїх громадян, що залишися без домівок внаслідок окупації. Тож, 9 червня Кабінет Міністрів України затвердив законопроєкт про ратифікацію угоди з Туреччиною для будівництва житла кримським татарам, внутрішньо переміщеним особам, учасникам операції об’єднаних сил. У рамках законопроєкту підписали договір між Україною та Туреччиною. Відповідно турецька сторона має намір надати допомогу в будівництві 500 квартир для таких людей на території нашої держави, з них 200 запланували побудувати саме у Таврійському мікрорайоні нашого міста. Але працювати у даному напрямку можливо лише після внесення змін до детального плану мікрорайону.

Зауважимо, що окрім цих питань, у Програму містобудівної діяльності та території Херсонської міської територіальної громади включені заходи зі створення топографічного плану території МТГ.

“На територію Херсона такий план існує, а ось на приєднані території – ні. І ніколи не було», – каже Ігор Юрчак.

Топографічні плани необхідні для визначення основних принципів і напрямків формування єдиної системи громадського обслуговування населення, дорожньої мережі, інженерно-транспортної інфраструктури, охорони земель і т.п. Тож, розробивши їх, ми матимемо можливість розвивати територію усієї Херсонської громади.

Пресслужба Херсонської міської ради
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон