Всесвітній день боротьби зі СНІДом

херсон, здоров'я, СНІД
У Херсонській області на обліку в закладах охорони здоров'я станом на 01.10.2021 року перебувало 4781 ВІЛ-інфікований, з них 1102 - хворих на СНІД та 229 дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, в тому числі 103 дітей із заключним діагнозом ВІЛ. За 10 місяців 2021 року в області захворіло на ВІЛ 337 осіб, у 67 осіб встановлено діагноз СНІД, 18 людей померли.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом започаткувала Всесвітня організація охорони здоров’я ще у 1988 році. Щороку цього дня привертається увага громадськості до проблеми ВІЛ/СНІДу, його профілактики, вчасного виявлення і раннього початку лікування. Тема у 2021 році: «Покінчити з нерівністю. Ліквідувати СНІД».

СНІД (синдром набутого імунодефіциту) — це комплекс захворювань, які розвиваються внаслідок руйнування ВІЛ-інфекцією імунної системи. Це відбувається поступово, від моменту інфікування ВІЛ до розвитку СНІДу може пройти 8-10 років.

За останні десятиліття був досягнутий значний прогрес у сфері боротьби з ВІЛ/СНІДом, але ВІЛ досі залишається однією з глобальних проблем людства.

За даними ВООЗ (https://u.to/HtbGGw), у 2020 році з ВІЛ/СНІДом жили 37 700 000 людей у світі, 680 000 людей померли через причини, пов’язані з ВІЛ, а 1 500 000 осіб — інфікувалися ВІЛ.

За січень - жовтень 2021 року в Україні офіційно зареєстровано 12 626 випадків ВІЛ-інфекції, 3496 випадків СНІДу та 1584 смерті, зумовлені СНІДом, серед громадян України (https://u.to/TtbGGw).

Симптоми ВІЛ варіюються залежно від стадії. Протягом перших тижнів після інфікування можуть бути ознаки як при ГРВІ або може не з’являтися жодних симптомів. Пізніше спостерігається слабкість, втомлюваність, напухання лімфовузлів, втрата ваги, лихоманка, діарея, кашель, можуть розвиватися туберкульоз, онкологічні захворювання тощо.

Шляхи передачі ВІЛ. Найчастіше ВІЛ передається статевим шляхом, рідше — парентеральним (через кров, нестерильні шприци і голки, інструменти для пірсингу, татуювань, манікюру тощо). ВІЛ передається від матері до дитини під час вагітності, пологів та грудного вигодовування якщо не вживаються профілактичні заходи.

ВІЛ не передається:
  • - при кашлі і чханні;
  • - через посуд, одяг, телефон, сидіння унітазу, побутові предмети і знаряддя, якими користувалася інфікована людина;
  • - при вживанні їжі, яку приготувала інфікована людина;
  • - при укусі комара, мухи або іншої комахи;
  • - при контакті з потом чи сльозами;
  • - при рукостисканні, обіймах чи поцілунках;
  • - через тварин.
Дізнатися про свій ВІЛ-статус можна, зробивши спеціальний аналіз крові на ВІЛ. Тестування на ВІЛ рекомендовано раз на рік людям, які:
  • • мають постійного партнера із позитивним ВІЛ-статусом;
  • • мали незахищений секс із партнером, ВІЛ-статус якого невідомий;
  • • користувалися спільними голками та шприцами;
  • • мали повторні герпетичні та бактеріальні інфекцій, кандидоз ротової порожнини, оперізувальний лишай, туберкульоз.
Щоб дізнатися свій ВІЛ-статус, зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта, до кабінету «Довіра» або до громадських організацій, що займаються боротьбою з ВІЛ/СНІДом. Тестування анонімне та безкоштовне.

Лікування ВІЛ/СНІДу має тривати усе життя, адже лише в такому випадку можливо не допустити розмноження вірусу і руйнування імунної системи людини. Антиретровірусна терапія в Україні безкоштовна.

Проконсультуватися з питань ВІЛ/СНІДу та туберкульозу можна на Загальнонаціональній гарячій лінії за телефоном 0 800 500 451 або на сайті http://helpme.com.ua.

ДУ "Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон