Новообраний нардеп від Херсонщини вивчає проблеми місцевих громад

нардеп, Козир, громади
Керівники територіальних громад та голови районних державних адміністрацій (184 виборчий округ) цього тижня мали зустріч із новообраним народним депутатом України Сергієм Козирем у Новій Каховці.

Учасниками зустрічі були і голови Горностаївської селищної та Костянтинівської сільської рад – Дмитро Ляхно та Олексій Кільдеров. Вони мали можливість разом з представниками інших громад ще раз наголосити на проблемах, які найбільше турбують громадян та потребують негайного вирішення.

Найперше і болюче для всіх питання – це медична сфера: зокрема, фінансування та утримання медичних закладів, підвищення заробітної плати для медпрацівників, подальша протидія COVID-19.

Керівники громад занепокоєні тим, що сьогодні перед органами місцевого самоврядування постала ще одна велика проблема – різке здорожчання вартості енергоносіїв. Водночас, виникли труднощі із закупівлею палива. Вугілля та альтернативні види опалення дуже дорогі, в рази зросла вартість електроенергії для комунальних закладів, на цей час не діє «нічний» тариф, який дозволяв громадам економити кошти.

Тож ситуація з утриманням соціальних закладів складна. І хоча президент ініціював підписання Меморандуму, який не дозволяє до кінця опалювального сезону збільшувати ціну на газ, – це не рятує Херсонщину, адже тут багато населених пунктів не газифіковані.

Тож представники громад висловили думку-пропозицію стосовно необхідності держави фінансово підтримати громади в будь-якому вигляді: чи то виділення субвенції, чи збільшення частки податків, які залишаються в місцевому бюджеті на покриття різниці тарифів та компенсацію різкого збільшення вартості електроенергії.

Темою обговорення стала сфера економіки. Керівники громад зазначали, що у сільських мешканців зменшилися доходи після зниження 2017 року нормативно-грошової оцінки землі на 30 %. Внаслідок цього, зменшилися надходження ПДФО до місцевих бюджетів, тож і не вистачає на покриття потреб громад. Тому внесли пропозицію: на законодавчому рівні прийняти коригуючі коефіцієнти для таких регіонів, як Херсонщина.

Говорили і про можливості участі громад у загальнодержавній цільовій соціальній програмі «Питна вода України». Відповідно до законопроєкту, на заходи із забезпечення мешканців питною водою у 2022–2026 роках планується фінансування близько 28,5 млрд гривень, з них понад 16 млрд – кошти державного бюджету, ще 11 млрд – з інших джерел. Деякі голови громад висловили занепокоєння, що не зможуть взяти в ній участь, адже не мають коштів на співфінансування.

Керівники громад сподіваються, що їхні думки новообраний народний депутат Сергій Козир донесе до Верховної Ради та керівництва країни, і пропозиції будуть враховані при ухваленні законодавчих актів.

Любов РУДЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон