Світ наляканий появою нового південно-африканського варіанту вірусу SARS-CoV-2 "НЮ"

Світ, вірус, небезпека
Про появу нової небезпеки у світі повідомила член-кореспондент Національної Академії медичних наук України Катерина Амосова:

- Новий варіант В.1.1.529 («Ню») виявлений на цьому тижні в ПАР, Ботсвані і в аеропорту Гон-Конгу у приїжджих з цих країн. Значна кількість з них є вакцинованими.


Чому він так швидко став «топ-темою»:

- як лідер з кількості значущих мутацій, в тому числі, білка S, які потенційно пов‘язані із збільшенням заразності, вірулентності, полегшенням проникнення вірусу всередину клітин і ухилянням від нейтралізації антитілами у тих, хто перехворів або вакцинувався. Але: поки що йдеться про потенціал, без клінічного підтвердження;

- при дуже невеликій абсолютній кількості випадків, вражає швидкість росту їхньої питомої ваги в ПАР (синій колір на рис. 1) з витисканням «Дельти».

Але: це дані лише за один тиждень, на тлі (поки що) невеликої абсолютної кількості інфікованих, порівняно з останньою хвилею (позначено червоним на рис. 2).

Тим не менш, шалені темпи росту за декілька днів викликають тривогу щодо можливості запуску в ПАР нової, 4-ї хвилі.

ВООЗ зібрався на екстрене засідання щодо визначення статусу «Ню» - між «таким, що викликає інтерес» і «таким, що викликає занепокоєння».

Чи дійсно «Ню» стане «супер-дельтою» - побачимо до нового року. Н-да, тільки-но підписали договір з Pfizer щодо забезпечення України їхньою вакциною на 2 роки вперед…
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон