На Херсонщині Госпітальна рада зробила фінансову трансплантацію

Херсонщина, рада, фінанси
На Херсонщині жителі колишніх Нововоронцовського, Високопільського, Великоолександрівського районів та їхні сусіди розділені Каховським водосховищем. У Верхньому Рогачику та Великій Лепетисі люди позбавлені можливості отримувати медичну допомогу.

Українська Конституція гарантує громадянам право на доступну медичну допомогу. "Слуги народу", коли закривали лікарні та амбулаторії в сільській місцевості, обіцяли, що будь-яка людина за 60 хвилин мусить бути доставлена до лікарні.

Але декларація - це одне, а насправді відбувається кричуще порушення прав людини та законодавства. Відстань від цих населених пунктів до найближчих лікарень - понад 120 кілометрів. І таку відстань при зруйнованих дорогах не подолати. То ж "швидка" просто не встигає доїхати, і люди, котрі потребують невідкладної медичної допомоги, помирають вдома.

Херсонська обласна рада на останній сесії зрушила це питання з місця. У прийнятій програмі розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров'я на 2022 рік заплановано створення двох опорних лікарень на цих територіях. Опорна лікарня має пріоритет у виділенні коштів з державного бюджету.

Але через те, що на цих територіях госпітальна рада Херсонської ОДА не прийняла рішення про створення таких медичних закладів, більша частина коштів, які виділяла держава, зосередилися в обласному центрі, а не пішли на сільську медицину. Кошти, які виділялися державою на облаштування приймальних відділень - 27 мільйонів 854 тисячі пішли на Херсонський район, і тільки 22,026 - на забезпечення сільської медицини.

Кошти, які виділялися державою на подачу кисню, а це 34 мільйони 301 тисяча гривень, пішли на Херсонський район, з них 32,168 - на сільську медицину. Але більшість людей проживає саме в сільській місцевості. І рівень смертності від коронавірусу на тих територіях, де немає опорної лікарні, на 18% вищий, ніж там, де є доступ до медицини.

Юрій ОДАРЧЕНКО,
ХОО ПП "Батьківщина"





© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон