В Херсоні за три роки роботи КП виявлено порушень майже на 22 мільйони гривень

херсон, транспорт, борги
Нещодавно дирекція комунального підприємстваперевізника «Херсонкомунтранссервіс» відзвітувала про виконання фінплану за 2020 рік. Звіт затвердили на сесії міськради 5 листопада та опублікували на сайті мерії

На 2020 рік у КП було 16 власних автобусів і 160 орендованих у приватних підприємців, які обслуговували 12 маршрутів у Херсоні. Також КП орендує в ДП «Адміністрація річкових портів» 5 теплоходів. Тож скільки заробило підприємство за минулий рік завдяки автобусним і річковим перевезенням? По суті, ХКТС не заробили нічого, адже спрацювало у величезний мінус. Згідно зі звітом, «Херсонкомунтранссервіс» на 2020 рік запланував дохід у сумі 62 мільйони 926 тисяч гривень, але за фактом отримав лише 21,77 млн гривень. Тому виконання фінплану становить усього 34%.

ЗВІДКИ ПРИБУТОК?

Чистий дохід «Херсонкомунтранссервісу» склав 13 мільйонів 330 тисяч гривень, зокрема: від перевезення пасажирів автотранспортом (основна діяльність) – 2,7 млн; перевезення пасажирів орендованими автобусами – 9,92 млн; надання послуг передрейсового та післярейсового оглядів водіїв медиком і огляд техстану транспорту механіком – майже 125 тисяч гривень; щоденного контролю техстану транспорту та надання місця гаражного збереження – 259 тисяч.

До прибутку КП вписало й кошти, отримані з місцевого бюджету. Зокрема в 2020 році КП отримало: 1,92 млн гривень фінпідтримки на відкриття навігації; 4,24 млн – на відшкодування пільгової категорії громадян на річковому транспорті та 1,55 млн – компенсація за перевезення пільговиків у автотранспорті.

До того ж комунальний перевізник у 2020 році одержав 250 тисяч гривень фінпідтримки на забезпечення перевезень пасажирів автотранспортом під час дії карантину.

НА ЩО ВИТРАЧАЛО?

Згідно з документом, витрати КП становили 26 мільйонів 327 тисяч гривень. Найбільше грошей «з’їла» стаття під назвою «Собівартість реалізованої продукції», що розшифровується як витрати на оплату праці, електроенергію, паливо. Також сюди входить страхування водіїв і пасажирів, оренда касових апаратів для річкових перевезень і оренда приміщень річкового вокзалу для кас, перевірка, ремонт і монтаж обладнання тощо.

Так звані «адміністративні витрати» за минулий рік склали 4 мільйони 423 тисячі гривень. Сюди входять витрати на зв’язок (7,9 тис.), оплату праці (2,7 млн), на використання службових автомобілів (59,6 тис.) і службові відрядження (1,4 тис.), амортизація основних засобів (742 тис.), якісь консультативні послуги (41,2 тис.) і юридичні (68 тис.; це певно суди) та інше.

Виконання фінплану лише на 34% у КП пов’язують із тим, «що на період карантину було встановлено обмеження щодо перевезення пасажирів у кількості не більш ніж 10 осіб. У зв’язку з цим підприємство не отримало в повному обсязі дохід від своєї діяльності».

Однак нагадаємо, що в березні цього року на прес-конференції в мерії оприлюднили результати аудиту КП «Херсонкомунтранссервіс» за період із січня 2018 року по березень 2021 року. За словами аудиторів, за три роки роботи КП було виявлено порушень майже на 22 мільйони гривень! Зокрема 13 мільйонів прибутку було недоотримано лише внаслідок приховування виторгу. Згідно з результатами аудиту, за річкові перевезення повз офіційної каси пройшло 880 тисяч гривень, все інше – маршрутні перевезення.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон