На Херсонщині деякі громади вирішили ремонтувати дороги своїм коштом

громади, дороги, ремонт
В епоху "Великого будівництва" на Херсонщині деякі громади вимушені ремонтувати сільські дороги своїм коштом.

У Заводівському старостинському окрузі відбулася робоча зустріч із сільгосптоваровиробниками та землевласниками, які проживають на території округу – її ініціювали староста Олександр Херуненко та депутат селищної ради Григорій Дробот. Зустріч відбулася за участі керівника Горностаївської громади Дмитра Ляхна.

Головна мета зустрічі: обговорити та спланувати спільні шляхи вирішення проб-лемних питань розвитку громади. Зокрема, наразі гостре питання для мешканців села – це розбиті дороги.

Староста Олександр Херуненко використав можливість, аби поінформувати односельців, чим жила заводівська громада та що відбувалося протягом року. Нагадав про спільні справи заводівців. Проводили толоки з благоустрою села та кладовищ, обрізання дерев на узбіччі доріг, обладнали два дитячих майданчики, висаджували дерева, облагородили пам’ятні місця.

– Приємно, що люди долучаються до справ, – сказав Олександр Херуненко. – Починали ми з суботника із впорядкування узбіччя доріг на в’їзді до села, на нього, на моє здивування прийшло багато охочих. Усім вдячний, особливо Дмитру Лушпаю та його бригаді. Потім впорядковували зони відпочинку для дітей та молоді в обох частинах Заводівки.

Навесні на цьому місці був забур’янений пустир, а сьогодні тут уже ігровий дитячий майданчик. Все це стало можливим завдяки зусиллям молоді нашого села та меценатам, котрі їм допомагали. Перший внесок зробив Юрій Васильєв з колективом ТОВ «ТД «Горностаївський райагрохім» – на прохання мешканців с. Заводівки працівники підприємства власними силами виготовили гойдалку для майданчика. Карусель подарував Благодійний фонд Ігоря Колихаєва, лавки та спортивне обладнанння виготовили власноруч батьки дітей. Матеріали для встановлення обладнання та кольорову фарбу профінансували Олександр Кузьменко та Антоніна Булавка.

Відгукнулися на прохання наші підприємці і матеріалами, і фізичною допомогою. Треба, мабуть, відмітити, що святе місце – біля пам’ятника жертвам голодомору та могили загиблим воїнам – останнім часом завдяки спільним зусиллям небайдужих громадян стало більш впорядкованим. Нещодавно працівники старостату висадили там саджанці троянд, наданих Свято-Казанською церковною громадою. Були також встановлені лавочки біля адмінбудівлі та автобусної зупинки, виготовлені власноруч працівниками старостинського округу. Ініціатором цих робіт був депутат селищної ради Григорій Дробот, за його сприяння були придбані основні матеріали. Намагаємося робити все, щоб не було проблем з водою.

Придбали за кошти селищної ради два італійські відцентровані насоси – сьогодні привезли другий. Клопотав перед селищною радою у цій справі знову ж таки Григорій Іванович. Хочу зазначити, що наш депутат неодноразово приходить на допомогу у вирішенні злободенних питань старостинського округу. Відтепер ми вже маємо таких три нових насоси. Залишилася остання свердловина на березі, але там стоїть новий економний насос. Нібито проблеми з водозабезпеченням зникають. Хочу подякувати всім, хто долучався до справ громади, хто дітям купував подарунки до свят, сприяв у проведенні культзаходів. Скажу, що ніхто не відмовляв до кого ми зверталися.

Разом з тим, Олександр Херуненко зазначив, що все-таки інших проблем у селі вистачає. І одна з них – це розбиті дороги. Його підтримали учасники зустрічі в тому, що такими дорогами їздити неможливо, зокрема тими, що виходять на трасу: у першій Заводівці щебенева і в центральній – асфальтована. З цим треба щось робити.

Зазначаючи, що ці дороги у підпорядкуванні області і селищна рада та старостат звертаються, щоб їх відремонтували – все ж дійшли згоди, що треба добиватися, аби дорожні служби ремонтували дорогу. Водночас, великої надії на це не покладають. Тож погодилися на пропозицію старости та депутата Дробота – скидатися на ремонт дороги, як це зробили у Горностаївці. Кожна родина, яка хоче долучитися, перераховує на ремонт доріг. Якщо ж обласна служба автомобільних доріг відремонтує ці дороги до населеного пункту, то кошти можна буде використати на ремонт вуличного покриття у селі.

Староста нагадав, що потрібно підремонтувати підвісний міст між двома частинами Заводівки, адже там подекуди повідривали дошки – і це зробили місцеві, бо не з Горностаївки ж прийшли?! Уже поміряли, порахували скільки чого потрібно, тепер треба шукати матеріали та ремонтувати.

Голова селищної ради Дмитро Ляхно пояснив ситуацію, що склалася в Горностаївській громаді. Грошей в бюджеті не вистачає на ремонт доріг, адже держава передала утримання медицини та освіти громадам, не підтвердивши це фінансово. Тож на утримання галузей, заробітну плату та енергоносії йдуть майже всі доходи громади. На розвиток нічого не залишається.

Тому й вимушені звертатися до благодійників, аби усунути найболючіші проблеми населених пунктів. Розповів про практику збору благодійних коштів у Козачих Лагерях, яка вже десять років діє на території. Там вже давно вирішили збирати певну суму з гектара землі, тож за ці кошти обгородили кладовища, нині коштами допомагають, аби замінити опалювальний котел у школі. Вони самі вирішують, як використати зібрані кошти.

Після обговорення присутні на зустрічі проголосували за рішення, яким рекомендували суми благодійних коштів:

- 30 (тридцять) гривень з одного гектара сільськогосподарських земель, що перебувають у користуванні та обробітку сільгосптоваровиробників, в тому числі одноосібників;

- 2 000 (дві тисячі) гривень від одного об’єкта підприємницької діяльності;

- 1 000 (одна тисяча) гривень від наявного транспортного засобу для виробничих та сільськогосподарських процесів: трактора, комбайна чи вантажного автомобіля;

- 150 гривень від наявного легкового транспортного засобу.

Було наголошено, що збір коштів на ремонт доріг населеного пункту – це виключно добровільний внесок, який спрямований на покращення якості сільських доріг.

На завершення робочої зустрічі селищний голова подякував усім, хто вболіває за життя села та за активну громадську позицію. Акцентував увагу, що добробут громади залежить від своєчасного наповнення місцевого бюджету, подякував присутнім за те, що знайшли час поспілкуватися.

Любов РУДЯ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон