Голова облради розказав про мету візиту Міністерки до Херсонщини

Херсонщина, облрада, Міністерка
Сьогодні, 22 листопада з робочим візитом на Херсонщині перебуває віце-прем’єр-міністерка України – Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, - повідомив голова Херсонської облради Олександр Самойленко:

- Разом з пані Іриною ознайомились з роботою режимної та сервісної зон тимчасового контрольного пункту в’їзду/виїзду для автомобільного сполучення «Каланчак».


Так, Ірина Верещук окреслила головні завдання Міністерства:

- зручний перетин адмінмежі та отримання українцями якісних послуг;

- передати КПВВ на баланс державного підприємства Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Вже опісля під керівництвом віце-прем’єр-міністерки відбулась нарада за участю голів територіальних громад, у ході якої обговорили проблемні питання та напрацювали дорожню карту подальшої співпраці.


Тож, окремо обговорили:

- питання будівництва 200 квартир для внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
- можливості отримання субвенції з держбюджету місцевим громадам на придбання житла для ВПО;
- питання місцевого оподаткування.

Актуальним проханням громад було збільшити вартісні межі для проведення допорогових закупівель до 200 тис. грн, як було передбачено Законом раніше.

Крім того, Віце-прем’єр-міністерка України – Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук рішуче налаштована на подолання правових проблем кримчан.

Аби почути всі недоліки, сьогодні особисто зустрілися з внутрішньо переміщеними особами та представниками меджлісу кримськотатарського народу.


У форматі діалогу обговорили безліч проблемних питань, серед яких:

- облаштування сервісної зони на КПВВ "Каланчак". Для кримчан важливо, щоб тут було все найважливіше: від обміну валюти, придбання продуктів харчування, систематичного транспортного сполучення до проходження експрес-тестування з відповідним документальним підтвердженням та вакцинації.

- проблема реєстрації кримчан на території материкової України. Досить велика кількість кримчан, особливо дітей, отримуючи паспорт громадянина України у вигляді ID-картки, не мають реєстрації місця проживання, оскільки молоді люди не були зареєстровані на території Криму, незважаючи на те, що вся родина мала там прописку, або просто документально не можуть підтвердити цю реєстрацію.

- розширення інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо можливості вступу кримських абітурієнтів до українських ВНЗ. Внутрішньо переміщені особи впевнені, що дітей, які хочуть навчатися і продовжити будувати своє життя на материковій Україні значно більше, але мало хто знає про таку можливість

- інформаційний простір в області. Росія продовжує блокування сигналів українських радіостанцій в населенних пунктах, розташованих поблизу півострова, та веде агресивну інформполітику проти України.

За результатами зустрічі пані Міністерка наголосила, що всі питання взяті в роботу. По її поверненю до столиці буде проведено ряд нарад з профільними відомствами з метою їх вирішення.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон