У херсонській лікарні допомагають відновитись після хвороби

Херсон, реабілітація, COVID-19
У Херонській клінічній лікарні ім. Карабелеша діє програма з надання реабілітаційної допомоги пацієнтам, які перенесли COVID-19. З фахівцями відділення амбулаторно-медичної реабілітації поспілкувалися кореспонденти Суспільного.

З пацієнтами, які мають ускладнення після COVID-19, почали працювати рік тому – 2020-го, розповідає завідувачка відділення амбулаторно-медичної реабілітації Лариса Завгородня. Щомісяця сюди за допомогою звертаються близько 20 людей. Тут працює психолог, продовжує лікарка, тому що депресії та інші розлади емоційної сфери можуть бути одним із наслідків перенесеної хвороби.

"Ніхто не думав, що з’явиться коронавірус, пандемія і ні для кого не секрет, що ми самі лікарі перехворіли на цю хворобу. Тому і виникла ідея допомагати людям, які перенесли COVID-19. Тому що ускладнень після вірусу дуже багато. Чим раніше ми починаємо реабілітацію, тим краще для відновлення організму", - говорить Лариса Завгородня.

За її словами для роботи з пацієнтами, які мають постковідні ускладнення, зібрали команду фахівців. Це - лікарі – реабілітологи вищої категорії, фізіотерапевт, ерготерапевти, масажисти, медсестри.

"Ускладнення бувають різні – це і задишка, і фіброз легенів, ускладнення серцево-судинної системи, кишково-шлункового тракту та нирок. Таким хворим ми теж допомагаємо", - каже завідувачка відділення реабілітації.

У відділенні проводять заняття з лікувальної фізкультури, - говорить лікар Олександр Гриняк. Пацієнт спочатку вчиться робити вправи під наглядом фахівця, а згодом може тренуватися вдома.

"Хворі після COVID-19 потребують повернення функції дихання. І цю функцію ми намагаємося відтворити завдяки лікувальній фізкультурі, тобто ми виконуємо вправи на допоміжну фізкультуру і на дихальну мускулатуру. Дихальна – діафрагмальне дихання грудного типу, брюшного типу і допоміжна мускулатура – це мускулатура плечового поясу", - розповів Олександр Гриняк.


Пресотерапія, яку проводять в одному з кабінетів реабілітаційного відділення, допомагає пацієнтам підвищити імунітет та стресостійкість організму.

За словами фізичної терапевтки Діани Велюш, пресотерапія – це вид компресійного масажу, який виконується за допомоги стиснутого повітря. Він позитивно впливає на лімфатичну систему, внаслідок чого виводиться зайва рідина, токсини і шлаки з організму.

Херсонка Маргарита проходить одну з процедур у відділенні амбулаторно-медичної реабілітації. Жінка розказала, що звернулася до відділення, щоб покращити своє здоров’я. Вона пройшла курс пресотерапії для покращення своїх легень і зараз почувається набагато краще.

Щоб потрапити на реабілітацію, треба звернутись до свого сімейного лікаря або безпосередньо у відділення. Тут лікують не тільки херсонців, а й жителів районів.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон