В Херсонській області продають іграшки від яких діти можуть хворіти

херсон, іграшки, отруєння
Дитячі телефони з різнокольоровими кнопками та веселими пісеньками, машинки, скакалки та «розмовляючі» навчальні іграшки для найменших – все це виглядає мило і дуже подобається малюкам

Однак ці необразливі на перший погляд речі можуть у прямому значенні отруїти життя їх маленьким власникам. Про те, що знайшли у складі перерахованих вище видів дитячих товарів, нещодавно розповіли фахівці облуправління Держпродспоживслужби.

Під час планових перевірок інспектори відібрали 18 іграшок різних фірм-виробників у торгових точках Херсонщини та відправляли їх до лабораторії для дослідження. В результаті безпечними виявилися лише 4 іграшки, ще 5 (станом на 4 листопада) чекали на вердикт з лабораторії, а 9 виявилися небезпечними для здоров'я малюків. У цих товарах знайшли токсичні метали – свинець та кадмій.


Зазначимо, що свинець токсичний для людини, особливо для неміцного організму. Він негативно впливає практично на всі органи та системи людини. При цьому діє дуже «хитро» – поступово накопичується в організмі, викликаючи спочатку безсимптомні зміни в органах та тканинах. У свою чергу, кадмій та його сполуки також отруйні, особливо небезпечне вдихання його пари. Якщо його концентрація велика, це – смерть (1 хвилина вдихання повітря із вмістом 2,5 г/м3 окису кадмію). Окрім іншого, кадмій – канцероген, тобто він може стати причиною виникнення злоякісних пухлин…

І цю гримучу суміш щороку знаходять у дитячих іграшках! Цікаво, що практично всі товари, які визнали небезпечними, призначені для дошкільнят. Наприклад, в іграшці з милим назвою «Потішка морська зірочка» масова частка свинцю становила 118000 мг/кг, за нормативними документами має бути трохи більше 1000 мг/кг. Тобто допустима норма перевищена у 118 разів! А ось у іграшковій прасці фахівці виявили перевищення масової частки кадмію – вона склала 385 мг/кг, яка в нормі не повинна бути більшою за 100 мг/кг. Усім підприємцям, які розповсюджували небезпечну продукцію, видали заборону на її продаж.

Як вибирати безпечну іграшку для дитини та на що в першу чергу необхідно звертати увагу при купівлі дитячих товарів, «Гривні» колись розповів заступник начальника управління захисту споживачів облуправління Держпродспоживслужби Олександр Мандра. За словами фахівця, вже за зовнішнього огляду може стати зрозуміло, чи безпечна іграшка.

Такими підказками для батьків стануть: різкий запах, надто яскраві кольори, «прилипання» фарби до рук при контакті з іграшкою – це ознаки неякісного товару, який може бути небезпечний для дітей. За словами Олександра Миколайовича, найбільшу кількість порушень санітарних норм щодо хімічних речовин зазвичай фіксують серед пластикових іграшок та тих, що працюють на батарейках. У пластикових – формальдегід, в іграшках із блоками для батарейок – свинець.

Крім зовнішніх характеристик, покупець повинен уважно вивчити маркування того чи іншого дитячого товару. На упаковці/бірці іграшки має бути інформація про виробника, імпортера, представника виробника в Україні, терміни придатності, відмітку про наявність вікових обмежень. Також на упаковці повинен бути знак відповідності технічним регламентам (трилисник у неповному колі), який підтверджує те, що ця іграшка є безпечною для використання. Однак покупець має право вимагати у продавця додатково показати і декларацію відповідності технічним регламентам, яку він зобов'язаний надати.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон