Херсонцям доведеться відповідати за знущання та жорстоке поводження з тваринами

херсон, тварини, закон
З 8 листопада набули чинності зміни до деяких законодавчих актів щодо захисту тварин. Зокрема посилюється відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Згідно з цими змінами забороняється умертвіння тварин для регулювання чисельності безпритульних тварин, а також знущання чи жорстоке поводження з домашніми й бездомними тваринами (приміром, негуманне дресування, дарування тварин як призи, побиття чи вбивство).

Забороняється робота пересувних цирків із тваринами, пересувних звіринців, зоопарків, виставок із тваринами.

Крім того, забороняється використовувати тварин у рекламі розваг і закладів харчування, для фотосесій (за винятком зоопарків, дельфінаріїв і цирків), утримувати хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах або вдома.

Зазначимо, відтепер утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, утримання незареєстрованих собак, приведення їх у громадські місця, вигулювання собак без повідків та намордників (крім собак, породи яких не внесені до Переліку небезпечних порід собак) чи в не відведених для цього місцях, а також неприбирання власником тварини її екскрементів під час їх перебування у громадському місці – тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Згідно з документом, за жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягти до адміністративної, а з 16 років — до кримінальної відповідальності.

Жорстоке поводження з тваринами, у тому числі з безпритульними тваринами, порушення правил транспортування тварин, якщо такі дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, а також пропаганда, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій – караються обмеженням волі на строк від 1 до 3 років або позбавленням волі на строк від 2 до 3 років з конфіскацією тварини.

Постраждалу тварину конфісковуватимуть, а її власника позбавлятимуть прав на утримування тварин на 5 років.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон