Унікальні місця Херсонщини активно пропагують українські блогери

херсон, музей, туристи
Останнім часом туристичний напрямок Херсон-Станіслав набуває все більшої й більшої популярності в туристів. Рекреанти з усієї України прямують, щоб подивитись на «Херсонські гори» та скупатись в місці, де прісна вода Дніпра змішується із солоними водами Чорного моря.

Станіславський каньйон існує вже багато років, але туристичний інтерес до цього унікального для степової частини України місця з’явився всього кілька років назад. Фактично туристичною дестинацією його зробили херсонські гіди та їх об’єднання. Але бум цікавості прийшовся на період першого й затяжного карантину навесні 2020 року. Саме в цей час відомі українські блогери та блогерки почали активно відвідувати Станіславський каньйон та публікувати свої враження в інтернеті. Це тільки підігріло інтерес до цього місця.

З кожним роком цікавість до цього напрямку тільки збільшується, а це означає, що купи туристів їдуть з Херсону через Білозерку, щоб сфотографуватись на фоні мальовничого Станіславського каньйону. Але окрім розкручених «Херсонських гір» на шляху можна зустріти ще багато інших не менш цікавих історичних пам’яток та туристичних об’єктів.

Наприклад, зокрема Касперовський задній маяк, археологічну пам’ятку Станіславське городище, осетровий завод, винарню та Білозерський музей. Але те, що туристи не знають про існування цих об’єктів не робить їх менш цікавими, ніж Станіславські яри.


Взяти хоча б Білозерський музей, його концепція значно відрізняється від подібних йому районних музеїв. Зазвичай у музеях екскурсоводи просять відвідувачів не чіпати руками експонати.

Натомість у Білозерському музеї між відвідувачами та артефактами панує фізична та інтелектуальна взаємодія. Це перший безбар'єрний музей на Херсонщині, де гостям пропонують взяти експонати в руки, приміряти їх або спробувати на нюх. Створення музейних експозицій на засадах інклюзивності стало можливим завдяки проєкту «Конкурентоспроможна громада — конкурентоспроможний музей!».

До того ж музей розташований всього за 17 км від Херсона та на шляху до унікальних туристичних об’єктів:
  • Пам’ятка природи «Джерело св. Іоанна Скадовського» у Білозерці;
  • Пам’ятний знак на місці будинку, де жив Сергій Бондарчук;
  • Станіславські яри (Херсонські гори) ;
  • Осетровий завод та винарня у селищі Дніпровському ;
  • Бази відпочинку та рибальства у Дніпровському, Велетенському та Кізомисі ;
  • Місце впадіння Дніпра у Дніпровсько-Бузький лиман у Кізомисі ;
  • Морський маяк у степу (Хабловський задній);
  • Касперовський задній маяк;
  • Археологічні пам’ятки: Білозерське поселення, Золотий мис, Станіславське городище та Скелька.
Тобто насправді на маршруті Херсон-Станіслав є ще дуже багато цікавих туристичних об’єктів, які варто відвідати. Їх кількість навіть дозволяє виділити цілий туристичний кластер «Білозерсько-Станіславський». Всі об’єкти цього кластеру знаходяться в безпосередній доступності для рекреантів, тут все можна вивчати не лише за допомогою зору, але й тактильно. «Білозерсько-Станіславський» туристичний кластер дозволяє доторкнутись до історії власними руками, а концептуальним центром цього кластеру може стати саме Білозерський музей з його принципом «культура на дотик».

Проєкт «Конкурентоспроможна громада — конкурентоспроможний музей!» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон