Розумна ощадливість: Що слід знати, перш ніж придбати сонячні панелі

Реклама, сонце, панелі
Сонячна енергетика все більше набирає популярності серед українців. Найкраще про це свідчать зовсім не великі промислові електростанції, а сонячні панелі на дахах будинків звичайних громадян. За даними Держенергоефективності, на сьогодні вже понад 35 тисяч домогосподарств встановили собі дахові СЕС.

Їхні сусіди теж цікавляться сонячними електростанціями. І це не лише через природне для українців бажання “щоб було не гірше, як в сусіда” — дахові сонячні електростанції давно довели свою зручність та надійність. Це особливо яскраво проявляється тоді, коли десь згорів трансформатор чи впала опора, і електроенергія є лише у тих, хто встановив собі вдома гібридну СЕС із акумуляторами.

Сама по собі дахова СЕС — дуже спокійна річ, що не вимагає додаткової уваги. Вона просто стоїть на даху, не видає жодних звуків, практично не потребує догляду. Хіба що генерує електроенергію та зменшує витрати на електроенергію власника.

Однак, щоб картина була саме такою, потрібно уважно вибирати компоненти для власної сонячної електростанції. Як показує українська практика, намагання “заощадити ще одну гривню” часто призводить власників СЕС до необдуманих рішень та неприємних пригод з обладнанням. Ми розкажемо як можна і потрібно економити на сонячній електростанції розумно.

Не зовсім легальні панелі = дуже реальні проблеми

Падіння цін на обладнання для сонячних електростанцій за останні 10 років було справді стрімким. На сьогодні СЕС потужністю в 30 кВт можна встановити менш як за 15 000 доларів. Однак, багато українців вирішують, що саме час зекономити ще більше і домовляються із “сусідом, який посприяє на митниці”. Результатом стають контрабандно ввезені фотовольтаїчні модулі, пару тисяч доларів економії та несплачені податки.

Але зараз сфокусуємося не на податках, а на проблемах, які потенційно купив собі власник нової сонячної електростанції. Вони починаються з того, що саме обладнання, яке він придбав, часто не відповідає заявленим характеристикам. Тобто панель, яка мала б видавати 350 Вт, може видати всього 315. Або у її роботі проявляються найрізноманітніші дефекти — від “мертвих” модулів до тріщин або інших дисфункцій. Зрештою, попри всі наліпки та бірки, це може бути панель зовсім не того виробника, про який ви домовлялись зі знайомим-”рішалою”.

Однак, замінити дефективні контрабандні панелі на справні — пригода, яка навряд чи закінчиться чимось добрим. Може, сусід-контрабандист і добра людина й знає свою справу. Проте, фонду заміни неякісних модулів у нього просто немає. Так само, як і відділу технічного контролю та прийому сонячних панелей від виробника. Саме тому він і пропонує таку низьку ціну — бо не може гарантувати якість та обслуговування після купівлі.

За своєю суттю, намагання зекономити на “сірому” імпорті сонячних панелей нагадує такий собі гемблінг, гру в казино. Треба лише пам’ятати, що ставки для власників сонячних електростанцій можуть сягати 10-15 тисяч доларів. А потенційний виграш — всього пару тисяч. І це невигідна гра з поганими ставками.

Куплю проблему на AliExpress

AliExpress — ще одна точка ризику для тих, хто прагне купити сонячні панелі та інвертори подешевше. У цьому величезному глобальному супермаркеті є практично все — від промислового устаткування для роботи в кар’єрах до наборів для вишивки бісером. Звісно, сонячні панелі там теж є. І продають їх сотні найрізноманітніших компаній. Здавалося б — є з кого вибрати і можна зекономити на послугах дистриб’ютора, який офіційно представляє виробника обладнання.

Але така логіка добра тільки в теорії. Коли ж доходить до практики, виявляється, що опис тієї чи іншої сонячної панелі чи інвертора на AliExpress не завжди відповідає дійсності. Тобто покупець думає, що купує топову панель від JA Solar або Jinko, і на фотографіях — саме ті довгоочікувані панелі з усіма наліпками та сертифікатами. Однак, де-факто, він можете отримати щось зовсім інше. Хоча б тому, що наліпки на фотографії не гарантують якості, а продавець на AliExpress не дуже відповідає за достовірність даних.

Справа ще й в тому, що більшість фотовольтаїчних модулів на сьогодні виробляються в Китаї і звідти ж постачаються у різні країни світу — в тому числі й в Україну. І далеко не всі виробники роблять якісні сонячні панелі, а у відомих виробників теж є певна частина некондиційного товару. І те, й інше часто опиняється на AliExpress та рекламується тим, хто дуже загорівся думкою економити ще більше, ніж це фізично можливо.

Багато українців, які купували панелі онлайн, зіткнулись з цією неприємною реальністю. Щойно вони отримували свої довгоочікувані сонячні панелі, то розуміли, що їхній товар — не зовсім те, що вони бачили на фото. Однак, повернути придбаний на AliExpress товар — практично неможливо. Особливо, якщо продавець торгує сонячними панелями не найкращої якості.

“Я і сам все знаю, навіщо ті консультанти”

Українці часто намагаються зекономити на послугах фахівців і не йдуть до професійних консультантів. Їм здається, що вони прочитали кілька текстів в Інтернеті і самі добре розібрались в чому справа. Вони щиро вважають, що достатньо просто взяти панелі найвищої категорії — Tier 1 і все буде добре. Це ж все-таки міжнародний стандарт!

Але реальність часто виявляється складнішою, ніж кілька статей та розуміння ключових принципів. Одним з найважливіших показників для сонячних панелей є швидкість деградації. Простими словами — на скільки відсотків зменшується виробіток електроенергії з тих чи інших панелей за рік роботи? Для якісних панелей такий показник не перевищує 0,5 % на рік.

Саме для того, щоб бути певним, що панелі відповідають заявленим характеристикам і потрібні дистриб’ютори. Вони слідкують за тим, наскільки рішення від того чи іншого постачальника відповідає міжнародним бенчмаркам та сертифікаціям типу TUV. Для цього вони постійно їздять на виставки, спілкуються з колегами з-за кордону, випробовують рішення.

Ця робота необхідна для того, щоб споживач був певний, що його панель вироблятиме саме 350 Вт, а не 315, і що на рік вона зменшуватиме власну генерацію саме на 0,5 % і не більше.
Така робота на користь споживача є непомітною, але дуже потрібною.

“Официально завезенное оборудование выйдет дороже. Но с ним вы приобретаете целый комплекс услуг и экспертизу компании, тем самым уберегая себя от необходимости дозваниваться на AliExpress. У надежного дистрибьютора прямые контракты и поставки от производителя, гарантийное обслуживание и технический сервис 24/7. Это освобождает собственника солнечной электростанции от лишних забот. ”, - говорить Олександр Ковпак, Технічний директор компанії “Атмосфера”.

Замість страховки

Дуже часто українці згадують про страховку тоді, коли потрапляють у дорожньо-транспортну пригоду. Наприклад, тоді коли потрібно поремонтувати бампер і крило, чи змінити пошкоджене колесо або лобове скло. І ті, хто не мають страховки, дуже шкодують у цей момент про її відсутність.

Із домашньою сонячною електростанцією — подібна ситуація. Робота з офіційним дистриб’ютором сонячних панелей може бути трохи дорожчою від цін на AliExpress чи у знайомого “рішали”. Але саме спеціалісти дистриб’ютора можуть гарантувати якість придбаних сонячних станцій та іншого обладнання. Вони можуть також професійно проконсультувати з приводу того, яке обладнання найбільше підходить замовнику.

А якщо щось піде не так, можуть замінити обладнання зі спеціального підмінного фонду за гарантійною угодою - все задля того, аби станція їхнього клієнта тихо виробляла кіловат за кіловатом та економила кошти своєму власнику.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон