На Херсонщині планують створити археологічний музей просто неба

Херсонщина, археологія, музей
Створити археологічний музей просто неба “Козацька переправа” планують у Горностаївській громаді Каховського району Херсонщини. Таку ідею місцевим жителям підказали археологи.

— Такий задум у наших активістів існував давно. Ми маємо для цього все — гарні локації, експонати. Нещодавно визначились з місцем, де його почнемо створювати. Робитимемо це своїми силами за допомогою волонтерів. Сам музей буде в першу чергу орієнтований на дітей і молодь, щоб вони розуміли своє коріння і історію свого народу. Адже раніше багато нам нав’язували, що українці якісь другорядні порівняно з росіянами. Звісно, це зовсім не так, — розповів голова громади Дмитро Ляхно.

Задум створення такого музею належить місцевій краєзнавиці Олені Ташкіновій. Проте місце його розташування підказали археологи. Саме вони запропонували відкрити його навпроти Кам’янської Січі, на місці, де колись діяв Каїрський, або Кам’янський, перевіз через Дніпро.

— Мій чоловік давно мріяв відтворити хоча б невелику ділянку плавнів у тому вигляді, як вони були раніше. Він їх пам’ятає, ще коли в дитинстві ходив з бабусею у плавні в Заводівці. Зараз ті вулиці — Нижня і Черепахівка — давно затоплені. Як це можна зробити нам підказали археологи, які завітали до Горностаївки: начальник херсонської експедиції Інституту археології НАН України Олександр Симоненко та інспектор з охорони культурної спадщини Херсонської області Денис Сікоза. Саме вони сказали, що у нас місця з багатою історією, бо тут була територія Вольностей Війська Запорозького. На вказане ними місце ми вже плануємо завезти вироби каменярства та інші експонати, — сказала Олена Ташкінова.

Для розміщення майбутнього музею селищна рада виділила 25 соток землі. За словами Олени Ташкінової, вже визначені чотири основні локації туристичного маршруту. Зокрема, на береговій території заплановано розмістити кам’яне містечко з виробами місцевих каменярів. Друга локація — з картою затоплених плавнів у межах Горностаївської громади. Третя — козацька вежа і козацький форпост. Четверта — археологічна локація. Також є в планах облаштування пірсу для зупинки човнів та яхт.

— Впевнена, що такий музей разом із нашою мальовничою природою та багатою історією можна використовувати для розвитку туризму в нашій громаді, — додала Олена Ташкінова.

Нагадаємо, що зараз у Горностаївці діє музей Другої світової війни та музей народної творчості та побуту “Світлиця баби Даші”. Територія колишнього Горностаївського району є однією з найбагатших на Херсонщині за кількістю давніх поховальних споруд – курганів. Усі вони знаходяться на державному обліку.

Олег БАТУРІН
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон