Гастрольна карта херсонських театралів

Херсон, театр, карта
У театрі-кафе Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша відбулась прес-конференція, під час якої обговорювали гастролі трупи до Туреччини і Грузії та ІІ асамблею Євразійської театральної асоціації, яку з 2019-го року очолює генеральний директор-художній керівник ХОАМДТ Олександр Книга.

Так, на початку жовтня артисти їздили до Туреччини на ІІІ-й Міжнародний театральний фестиваль у Малтепе (Стамбул), який тривав протягом 4-х днів – із 7.10 по 10.10. Керівник театру, народний артист України Олександр Книга у межах освітньої програми проводив лекцію з театрального менеджменту, а також, як голова ЄТА, працював із членами журі на всіх виставах.

«Вистави були дуже сильними. Узбекистан привіз роботу за Гоголем «Записки божевільного», яку поставив Кубілай. Її визнали кращою і це дійсно була краща вистава», – розповів керівник.

Актори ж презентували музичну програму «Співоча Україна», яка підкорила закордонних глядачів. І, хоча херсонський театр виступав на фестивалі у Туреччині поза конкурсом, члени журі таки відзначили делегатів нагородою за яскраве шоу.

«Я вкотре була дуже приємно здивована тим, що немає значення, якою мовою ти несеш культуру. Я дуже хвилювалась, як сприйматимуть наші українські пісні (ті ж «Чорнобривці»), та все було на рівні емоцій – люди підіймалися, плакали, аплодували і це дуже вражало», – поділилась народна артистка України Ружена Рубльова.

Уже буквально за кілька днів по тому Олександр Книга вирушив у Португалію на ІІ асамблею Євразійської театральної асоціації, яка відбувалась з 15 по 17 жовтня відразу у двох країнах – Португалії, а саме у Бразі, та Іспанії, а саме в муніципалітеті Сантьяго-де-Компостела автономної спільноти Галісія. Члени Асоціації працювали у форматі круглих столів. Кожна держава презентувала свої пропозиції щодо подальшої співпраці та шляхів розвитку Євразійської театральної асоціації, а також підписували міжнародні угоди.

Зокрема, два творчих проєкти буде реалізовано у Херсоні – вже цієї зими до південного українського міста завітає режисер із Туреччини Кубілай Ерделікара для постановки вистави «Калігула». Навесні ж буде реалізовано проєкт, анонсований ще у 2019-му році – португальний режисер Руї Мадейра поставить відому в його краях історію кохання «Легенда про Педро і Інеш».

Приємним сюрпризом у межах поїздки стало вручення Олександру Книзі так званого «Турецького «Оскару» – нагороди «Театральний діяч року» згідно рейтингу турецького мистецького журналу «Tiyatro».

«Вручав статуетку мер міста Брага Рікардо Ріо. Чесно кажучи, спочатку я подумав, що то нагорода нашому театру й уже в готелі побачив, що на ній вказане моє прізвище. Так що тепер у мене є свій «Оскар», хай не американський, а турецький, але все-таки він є. І ця відзнака вкотре підтверджу увагу до культури України з боку держав, яким дуже подобається те, що ми робимо», – наголосив Олександр Книга.

І останньою була поїздка до Грузії – 23 жовтня артисти виступали на VI Фестивалі грузинської драматургії в Месхетинському драматичному театрі. Туди возили «Станцюй зі мною танго» грузинської драматургині Ніно Мірзіашвілі постановки режисера із Грузії Кахи Гогідзе.

Гастролі відбулись спонтанно – спочатку служителі херсонського храму Мельпомени відмовились від поїздки через брак коштів. Але 1 жовтня на відкритті сезону спонсор театру Давид Бежуашвілі, за сприяння якого реконструювали VIP-ложу, вирішив підтримати артистів та виділити кошти на поїздку.

«Їдучи туди, ми дуже переживали, як сприйматимуть глядачі. У результаті ж вистава пройшла «на ура»! Зала реагували на кожен жарт навіть попри те, що грали українською, у фіналі всі аплодували стоячи. Нам сказали, що якби у межах фестивалю була конкурсна програма, херсонський театр однозначно отримав би гран-прі», – розповіла директорка розпорядниця ХОАМДТ ім. М.Куліша Юлія Бунчак.

Яскраві подорожі та нові знайомства надихнули служителів херсонського храму Мельпомени на подальшу плідну роботу! Попереду – ще чимало звершень, які будуть дивувати та приголомшувати!


Фото: Вадим Гнідаш
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон