Новопризначений голова Херсонської ОДА залишається у виборчому бюлетені

Херсон, Лагута, вибори
Після призначення головою Херсонської облдержадміністрації кандидат у народні депутати від Партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити” Геннадій Лагута залишиться у виборчому бюлетені, - вважають експерти Громадянської мережі ОПОРА спостереження за виборами в Херсонській області.

Адже, на їх думку, підстав для скасування його реєстрації нема, а заяву про відмову від балотування можна було подати до Центральної виборчої комісії до 18 жовтня.

Як зазначає радник з юридичних питань ОПОРИ Павло Романюк: «Підстави для скасування реєстрації кандидата у народні депутати визначені частиною 5 статті 61 Закону України «Про вибори народних депутатів». Це може бути звернення кандидата у депутати про відмову від балотування, але не пізніше, ніж за 12 днів до дня голосування, у випадку припинення громадянства, вибуття кандидата за межі України на постійне проживання, визнання кандидата недієздатним або у випадку його смерті.

Варто зазначити, що якщо звернення про відмову від балотування кандидатом для скасування його реєстрації подана пізніше як за 12 днів до дня голосування, ЦВК не розглядає таку заяву та не приймає жодного рішення. І в такому випадку у бюлетені штамп “Вибув” не ставиться”.

Член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий у коментарі ОПОРІ також зазначив, що скасування реєстрації за заявою кандидата вже неможливе. “Ч. 5 ст. 61 Закону України “Про вибори народних депутатів визначає”: “У разі надходження звернень, зазначених у пунктах 1, 2 цієї частини, пізніш як за дванадцять днів до дня голосування, такі звернення виборчою комісією не розглядаються, рішення по них не приймаються.

Штамп "Вибув" зазвичай видається у випадку, коли рішенням суду скасована реєстрація після того як надруковані бюлетені. Підозрюю, що скасувати реєстрацію на даний час більш неможливо, ніж можливо. Тому підозрюю, що кандидат Геннадій Лагута буде у виборчих бюлетенях”, - сказав він.
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон