Бізнес в Херсоні, як працювати у "червоній зоні"

херсон, карантин, бізнес
На засідання комісії ТЕБ та НС за участі представників нацполіції, держпродспоживслужби, голів районних у місті рад, органів місцевого самоврядування. В.о. заступника міського голови Роман Головня, що головував на комісії, цікавився роботою ковід-патрулів, організацію яких вимагають умови червоного рівня епіднебезпеки. Заразом представники міської ради пояснили, як саме працює бізнес в умовах «червоної» зони.

Ковід-патрулі, що працюють на території Херсонської міської територіальної громади, сформовані з представників Держпродспоживслужби та нацполіції. Районні у місті ради також виділяли працівників, які у складі ковід-патрулів навідувалися до громадських закладів. У нацполіції інформують, що в п’ятницю патрулі приходили до 90% закладів: кафе, магазини, ринки, місця обслуговування громадян. Проводили роз’яснювальну роботу, оскільки виявилося, що багато містян не знають про обмеження та особливості перебування у громадських місцях. У випадку, якщо при повторному відвідуванні закладу патрульні фіксували ті ж порушення, вказані у 44.3 статті КУпАП, складали адмінпротоколи. Так само патрулювали громадські заклади вихідними.

Якщо ковід-патруль у магазині чи закладі харчування виявляє відвідувачів без документів, що підтверджують факт вакцинації, на власників закладу складається відповідний протокол і подається до суду для притягнення до адміністративної відповідальності. Штраф для підприємців у такому випадку буде від 17 тис. грн. Людина, яка прийшла до закладу без ковід-сертифікату відповідальності не несе. Відповідальний заклад, який впустив людину без документів про вакцинацію, – наголошують у нацполіції.

Директорка департаменту економіки та інвестицій Ірина Ніколаєва попросила пояснити, які документи повинні бути у відвідувачів та у персоналу закладів, таких як перукарні, заклади ресторанного типу, ринки?

Начальниця Херсонського міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Марина Малахова відповіла, що відповідно до оновленої постанови 1236 персонал усіх закладів, які займаються наданням послуг населенню, має бути 100% щепленим. Це заклади громадського харчування, кінотеатри, театри. Допускаються до закладів відвідувачі, які мають або ковід-сертифікат у «Дії», або паперовий сертифікат, який свідчить про дворазове щеплення двофазною вакциною, чи одноразове двофазною вакциною.

Промислові ринки чи магазини, які підпадають під обмеження – відвідувачі лише з доказовими документами про вакцинацію, персонал – щеплений 100%. Ринки, які мають близько 60% харчових продуктів, працюють без обмежень для відвідувачів. Не вимагається щеплення як в обслуговуючого персоналу, так і у відвідувачів у перукарнях, але відвідувачі мають бути за записом. Хто прийшов раніше часу – не можуть очікувати у приміщенні, а мають зачекати на вулиці, інакше власники перукарні сплатять штраф.

Окремо у Держпродспоживслужбі зауважують, що в середині листопада набере чинності постанова, яка зобов’яже вакцинуватися всіх без обмежень.

Як діяти, якщо у людини немає сертифіката про вакцинацію, але є довідка, що вона перехворіла?

У таких випадках довідка від лікаря, що людина перехворіла на ковід-19 є чинною і діє протягом 180 днів. Це стосується як допуску до роботи працівників, так і відвідувачів. Так само допускається людина з ПЛР-тестом, який діє не більше 72 годин.

Наприкінці засідання Роман Головня зазначив, що розуміє соціальну напругу, але ситуація критичніша, ніж може здаватися, тому в.о. заступника міського голови попросив з розумінням віднестися до карантинних обмежень і берегти своє здоров’я, й здоров’я своїх близьких.

Раніше Роман Головня сказав: – Я багато бачив у соцмережах скептиків, що ситуація із захворюваністю на коронавірус у Херсоні не така вже і серйозна, що це просто «згущують фарби». Хочу сказати, що ситуація не просто серйозна, а дуже серйозна. На сьогодні достатньо критична ситуація з госпіталізацією та ліжкомісцями. Міські лікарні, які працюють з COVID-19, заповнені майже на 100%. Проводиться госпіталізація у найближчі лікарні, зокрема, у місто Олешки. Також зараз відпрацьовується варіант залучення Білозерської районної лікарні. Закликаю усіх дуже серйозно поставитись до тих карантинних обмежень, які наразі встановлені. Цим ми убезпечимо себе, своїх близьких та зможемо зберігати ситуацію контрольованою.

Наразі в області 51 586 лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус. З них: 39 469 людей побороли недугу, 10 512 людей інфіковані COVID-19, 1 605 людей померли.

Умови «червоної» зони

Червоний рівень епіднебезпеки поширення COVID-19 встановлений у Херсонській області з 15 жовтня. Таке рішення прийняли на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 встановлюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Переходом на червоний рівень регулюються також обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для червоного рівня епідемічної небезпеки.

Регіональна та міська комісії ТЕБ та НС не можуть впливати на рішення державної комісії та МОЗ, де законодавчо визначена низка обмежень для кожного рівня.

Мета засідання міської комісії, що відбулось опісля регулювання на державному рівні – обговорити подальші дії міської влади для того, щоб виконати постанову Уряду України й за потреби посилити протиепідемічні заходи. Щодо цього, міська комісія ТЕБ та НС вирішила додатково не посилювати протиепідемічні заходи, залишивши директиву Уряду без змін.

Відтак, згідно з нормативами МОЗ, червоний рівень епіднебезпеки передбачає запровадження у регіоні низки обмежень:
  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос;
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл;
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.
Ці обмеження не діятимуть у випадку 100% вакцинації співробітників та відвідувачів, тобто наявністю в організаторів та учасників зелених COVID-сертифікатів.

Директорка департаменту економіки та інвестицій Ірина Ніколаєва повідомила керівників ринків та ринкових містечок, підприємств торгівлі, громадського харчування та сфери послуг про регульовані Урядом обмеження. Коли Державна комісія ТЕБ та НС скасує червоний рівень на території Херсонської області, керівники ринків та ринкових містечок, підприємств торгівлі, громадського харчування та сфери послуг так само будуть про це проінформовані.

Просимо з розумінням віднестися до прийнятих Урядом заходів – ми всі в одному човні, і особливості карантинних обмежень впливають на усіх нас без винятку, наголошують у Херсонській міській раді.

За рішенням Державної комісії ТЕБ та НС встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Cov-2, також на території Донецької, Дніпропетровської, Запорізької та Одеської областей.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон