Опалення в Херсонських лікарнях поки немає

херсон, опалення, лікарні
Минулого тижня вже повідомляли, що в Херсоні виникла критична ситуація з опаленням соцсфери

І з 2 жoвтня Xepcoнcька oблacна лiкapня вiдключeна вiд гaзoпocтaчaння, в peзультaтi бeз гapячoї вoди тa oбiгpiву пpимiщeнь зaлишилиcя пацієнти. Лiкapня нe oтpимувaлa oфiцiйне пoпepeджeння пpo нaмip змiнити умoви дoгoвopу пocтaчaння гaзу від постачальника – TOB «УKP ГAЗ PECУPC».

А пізніше про проблеми заговорили в міській лікарні імені Карабелеша. Цей медзаклад має договір на постачання газу з «Енерго Газ Резерв». Підприємство повідомило лікарні про намір розірвати договір в односторонньому порядку через різке підвищення вартості газу та неможливість виконувати свої обов’язки. Директор міськлікарні Алла Малицька каже, що передбачали цю ситуацію та оголосили новий тендер на поставку газу. Він мав відбутися 27 вересня, але жодна заявка на участь у ньому так і не надійшла. Оголосили другий тендер – уже на середину жовтня. Але чи подасть хтось заявку та на яких умовах – невідомо.

А біржева ціна газу в Україні продовжує зростати – досягла 32–34 грн за кубометр. Нагадаємо, що відповідно до урядового Меморандуму, зафіксували ціну на газ для населення на рівні 7,40 грн/м3. Для бюджетних установ – 13,60 грн/м3 без ПДВ, інші сфери – 24,70 грн/м3. Населеним пунктам Президент пообіцяв фіндопомогу для компенсації високих тарифів. Але поки нічого не працює, допомоги немає. А постачальники не приймають умови гри уряду.

У зв’язку з цією ситуацією 11 жовтня міський голова Херсона Ігор Колихаєв зібрав нараду. З’ясувалося, що бюджетній сфері газ для вироблення тепла не постачатимуть, оскільки на рівні держави не зафіксована його ціна, тож немає бажаючих узяти участь в оголошених тендерних закупівлях, передає сайт міськради. Газопостачальні підприємства побоюються укладати договори й брати на себе відповідальність, адже ціна хитка, підприємства можуть зазнати збитків. Ігор Колихаєв зазначив, що на час його відрядження до Києва урядового рішення ще не було, тож відповідальні особи Херсонської міської ради повинні знайти його тут, на місці, адже херсонці мають бути забезпечені теплом. Задля цього ввечері відбулось засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, у порядку денному якого було одне питання – «Про виникнення надзвичайної ситуації на території Херсонської міської територіальної громади, пов’язаної з газопостачанням бюджетних установ на осінньо-зимовий період 2021–2022 років».

Заступник міського голови Володимир Пепель бачить шлях вирішення проблеми в укладанні договору таких бюджетних установ із ТОВ «Нафтогаз трейдер», що входить до структури НАК «Нафтогаз», як із постачальником останньої надії та фіксакцією вартості газу в 16,8 грн/кубометр. Це дозволить бюджетним установам укладати договори на постачання природного газу з ТОВ «Нафтогаз трейдер» за переговорною процедурою, уникаючи тривалих тендерних процедур. Попередню угоду надіслали для резолюції до Кабміну. Володимир Пепель зауважив, що для проведення процедури укладання договорів потрібно близько двох тижнів. Після підписання договорів заклади бюджетної сфери протягом опалювального періоду 2021–2022 р.р. матимуть газ і його фіксовану ціну.

А холоди не чекають, поки пани політики награються та поторгуються. Таке в історії нашої країни з газом і опаленням соцсфери вперше.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон