У Херсонському держуніверситеті оберуть студентського Омбудсмена

ХДУ, омбудсмен, центр
Сьогодні, 5 жовтня, з робочим візитом Херсонський державний університет відвідала Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав жителів АР Крим та м.Севастополя Ірина Верігіна.

У межах візиту було підписано Меморандум про співпрацю між Херсонським державним університетом в особі ректора Олександра Співаковського та Представницею Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав жителів АР Крим та м.Севастополя Іриною Верігіною.

Під час зустрічі пані Ірина залишила відгук у книзі почесних гостей Херсонського державного університету та передала Олександру Співаковському щорічну доповідь Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової.

Мета Меморандуму – координація зусиль Сторін, спрямованих на співпрацю у розробленні та впровадженні просвітницьких й навчальних програм і проєктів щодо реалізації, додержання, захисту прав і свобод людини та громадянина.

Зокрема, спільних проєктів та програм, спрямованих на підвищення рівня правової свідомості студентської молоді, проведення політики інформування населення АР Крим та м.Севастополя щодо можливостей реалізації права на освіту на материковій частині України.

Ректор ХДУ Олександр Співаковський зазначив, що Херсонський державний університет робить все можливе, аби абітурієнти з Криму могли здобувати вищу освіту на території України. Зокрема, вже багато років у ХДУ працює освітній центр «Крим-Україна та «Донбас-Україна», діяльність яких якраз і забезпечує студентам з тимчасово окупованих територій доступ до української освіти.

«На жаль, цього року менше абітурієнтів з Криму змогли реалізувати своє право на освіту в Херсонському державному університеті. Тиск та перешкоди, що чинять представники окупаційної влади, не дають можливості молоді виїхати на навчання, перетнути адміністративний кордон, – зазначив ректор ХДУ. – Ми супроводжуємо кожного абітурієнта та студента, розуміючи, наскільки нелегко їм реалізовувати своє законне право на освіту».

Зазначимо, що співпраця між нашим університетом, зокрема освітніми центрами «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» ХДУ, та Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання прав жителів АР Крим та м.Севастополя триває вже декілька років. І підписання даного Меморандуму дає можливість для роботи у більш ширшому масштабі.

«Підписання Меморандуму – це важлива подія. Сьогодні велика увага приділяється саме роботі з молоддю. Адже молодь – майбутнє держави. І важливо, аби вони знали про захист прав і свобод громадян України, Конституцію України. І, таким чином, сприяли розбудові нашої держави», – прокоментувала Ірина Верігіна.

Також Представниця Уповноваженого зазначила, Меморандум стосується не тільки студентів з окупованої частини Криму, а захисту прав усіх людей, які є громадянами України.

Крім того, незабаром у Херсонському державному університеті відбудуться вибори студентського Омбудсмена, який у подальшому безпосередньо співпрацюватиме з Офісом. Його діяльність буде спрямована на підвищення рівня правової свідомості студентської молоді.

Пресцентр ХДУ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон